Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Volharding1

Volharding

Kees Hin / NL, 1994

Kees Hins kijk op het orkest De Volharding, dat in 1972 werd opgericht. Het zijn de roerige jaren zeventig, de musici zoeken aansluiting bij de maatschappelijke veranderingen. EYE eert Hin met een terugblik op zijn omvangrijke oeuvre – de Amsterdamse filmmaker draaide vijftig jaar geleden zijn eerste documentaire. 

Volharding3

Het eerste optreden van het orkest vond plaats op plaats op 12 mei 1972 in theater Carré; componist Louis Andriessen en saxofonist Willem Breuker hadden een aantal musici uit de geïmproviseerde en klassieke muziek bijeengebracht om Andriessens compositie De Volharding uit te voeren. Het werd een rumoerig, veelbewogen concert, waarna de musici besloten als ensemble door te gaan.

Het was de tijd van de Vietnamoorlog, de sluiting van scheepswerven in Amsterdam-Noord en de militaire staatsgreep in Chili. Twintig jaar later reisde Kees Hin met twee orkestleden naar Chili, om te onderzoeken wat er nu nog van het geluid van het orkest weerklinkt. In uitgebreide citaten klinkt de pulserende kracht die het orkest van meet af aan heeft gekenmerkt.

Inleiding door Emile Fallaux, voorzitter van het Nederlands Film Festival. Emile Fallaux was onder andere directeur van het Filmfestival Rotterdam en hoofdredacteur van Vrij Nederland.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Kees Hin

Productiejaar

1994

Productieland(en)

NL

Originele titel

Volharding

0
Volharding2
Volharding3 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op