Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Gaspar Noé / FR, BE, MC, AU, 2021 / 142 min.

Gaspar Noé die een film over Alzheimer maakt? De regisseur van Irréversible, Enter the Void en Lux Æterna blijft verbazen. Nog onverwachter: Dario Argento speelt de rol van echtgenoot van een dementerende psychiater (Françoise Lebrun). De splitscreenprojectie spiegelt de gescheiden werelden van de hoofdpersonen.  

poster Vortex (Gaspar Noé, FR/BE/MC 2021)

De Vader schrijft aan een boek over de relatie tussen dromen en films; de Moeder, een gepensioneerde psychiater, is dementerend en verkeert in haar eigen wereld. En de Zoon komt op bezoek met het kleinkind, dat nog nauwelijks de taal machtig is.

Zo eenvoudig oogt de synopsis van Gaspar Noé’s nieuwste productie die de relatie tekent tussen twee oudere mensen die nog steeds van elkaar houden, maar elkaar kwijtraken in het schemergebied van de dementie. Alles wat vertrouwd is verdwijnt, alles wat een huwelijk en familie bij elkaar houdt raakt opgelost in een werveling (‘vortex’) van afstervende vermogens.

Dat Gaspar Noé, de man van de shock tactics, een film zou maken die handelt over het uitpieteren van de levensvlam, is misschien voor de hand liggender dan het lijkt. De regisseur herstelde van een zware hersenbloeding, zag vrienden en familieleden sterven en begon na te denken over het levenseinde.

Kalme bespiegeling

Geen seks, geweld of psychedelische drugs dus dit keer, maar een kalme bespiegeling over een naamloos ouder koppel dat zich door de dagen heen slaat – op ‘bijna Jeanne Dielman-achtige manier’, zoals een recensent van Indiewire schreef.

In de keuze voor splitscreen-vertoning toont Noé zich wel weer vertrouwd eigenzinnig: de twee helften markeren het afgescheiden zijn van de man en de vrouw die, door het isolement heen, af en toe nog contact weten te maken.

Overigens had Dario Argento, de meester van de giallo, nog wel bij Noé erop aangedrongen een minnares voor de Vader in het script te schrijven. Noé hield voet bij stuk.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Vortex kun je kijken naar Fly, een Ultrakorte film van drie minuten van regisseur Patty Stenger. De dochter van Margot bepaalt wat het beste is voor haar oude moeder. Tot Margot zelf de regie over haar leven terugpakt. Sterven gaat ze toch, dan liever met liefde en lol.

Vortex in de pers

...fraai en aangrijpend...meesterzet...meesterwerk...verpletterend...zijn warmste en menselijkste film...voortreffelijk...perfect voelbaar...Buitengewoon aangrijpend... (***** De Volkskrant)

...indrukwekkend...hoogstpersoonlijk... (**** NRC Handelsblad)

...intiem...wonderbaarlijk mooi...perfect...slim...Heel mooi. En dramatisch zo sterk... (**** Trouw)

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Gaspar Noé

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR, BE, MC, AU

Originele titel

Vortex

Lengte

142 min.

Taal

Frans, Engels

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Vortex (Gaspar Noé, FR/BE/MC 2021)
still Vortex (Gaspar Noé, FR/BE/MC 2021)

Mede mogelijk gemaakt door

Logo AFA
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op