Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 waking up in silence 1

waking up in silence & Three Promises

IDFA 2023: waking up in silence & Three Promises

Tijdens deze voorstelling zie je de korte film waking up in silence gevolgd door Three Promises.

poster IDFA 2023
Tijdens deze voorstelling zie je de korte film waking up in silence gevolgd door Three Promises.

Programma

 • IDFA 2023 waking up in silence 1

  waking up in silence

  In een vredig en functioneel opvangcentrum voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen – een voormalige kazerne van de Wehrmacht – kunnen de kinderen hun eigen gang gaan. Drie vriendinnen leren elkaar Duitse woordjes, een jongen plakt een fietsband, een tienermeisje en haar kleuterbroertje praten op een smartphone met papa thuis in Kyiv, iemand schrijft op de stoeprand: ‘Poetin, hou op met mensen doden.

  ’Onderzoekend tuurt het oog van de camera over het terrein en bekijkt geduldig de gebouwen, de strenge grijze buitenmuren, de wanden binnen. Soms blijft de blik, argeloos als van een kind, stilstaan bij een detail – een stenen adelaar als ornament, een geschilderd oorlogstafereel in een lokaal, een sticker van een Amerikaans legeronderdeel op een ruit. Getuigen van andere tijden. De kinderen spelen ondertussen door of snoepen, zittend in het gras, uit een zakje met aardbeien, die thuis toch zoeter zijn. ’s Avonds is het stil.

 • IDFA 2023 Three Promises

  Three Promises

  Aan het begin van het nieuwe millennium, terwijl het Israëlische leger vergeldingsacties uitvoert voor de Tweede Intifada op de Westelijke Jordaanoever, legt de Palestijnse Suha haar gezinsleven vast in homevideo’s. Nachtelijke bezoekjes aan de ondergrondse kelder en de angst van haar twee jonge kinderen voor de beschietingen zijn regelmatig terugkerende elementen. Dat de gezinsleden nog zienderogen moeten wennen aan de altijd aanwezige camera geeft de beelden ook iets alledaags, net als het feit dat de kinderen de volgende dag gewoon weer naar school moeten.

  In 2017 ontdekt haar zoon Yousef, de regisseur van deze documentaire, het archiefmateriaal. Samen met zijn moeder onderzoekt hij waarom zij het gezinsleven in oorlogstijd filmde. En waarom ze wachtte met vluchten; meermaals verbrak Suha haar belofte aan God om te zullen vertrekken. De knappe debuutfilm onderstreept het belang van het vastleggen: met oude beelden construeert de filmmaker nieuwe verhalen. Het verhaal van een moeder met haar camera, van een jongen en zijn jeugd en tegelijkertijd van de geschiedenis van het Palestijnse volk.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

89 min.

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Three Promises
IDFA 2023 waking up in silence 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op