Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Walzer (Leo Erken & Frieda Gustavs, NL 2022)

Walzer Opening Night – Thousands of Women's Portraits

Walzer Opening Night – Thousands of Women's Portraits

Frieda Gustavs en Leo Erken praten over vrouwenportretten, naar aanleiding van de uit duizenden foto’s opgebouwde VR-ervaring Walzer. Over strijdbare vrouwen en de manier waarop de makers naar het verleden kijken.

poster Walzer (Leo Erken & Frieda Gustavs, NL 2022)
In de VR-ervaring Walzer van Frieda Gustavs en Leo Erken maak je een reis door een landschap van duizenden vrouwenfoto’s uit de eerste feministische golf (1850-1940). De makers hebben met de virtual reality-techniek een nieuwe, uitdagende manier gevonden om archiefmateriaal toegankelijk te maken voor iedereen.

Relevant

De makers spreken over hoeveel vrijheid ze zichzelf hebben gegeven bij de interpretatie en vormgeving van het verhaal van de vrouwen op de foto's. Daarbij blijkt de vraag hoe esthetiek en politiek bewustzijn zich tot elkaar verhouden nog altijd relevant.

De wals van de VR-ervaring Walzer wordt live uitgevoerd bij archiefbeelden van Londense suffragettes die in de jaren tien van de vorige eeuw streden voor het vrouwenkiesrecht.

Dolle Mina's

Te zien is een keur van fragmenten uit de Eye-collectie van films met strijdbare vrouwen: naast de suffragettes uit de vroege twintigste eeuw ook Dolle Mina's die in Amsterdam in de jaren zeventig vochten voor het recht op abortus, onder het motio “Baas in eigen buik”.

Ook Nouchka van Brakel maakte gebruik van historische foto's voor haar docudrama over de vrouwelijke arts en strijdster voor anticonceptie en gelijke rechten voor vrouwen, Aletta Jacobs (Aletta Jacobs: Het hoogste streven, 1995). De film Aletta Jacobs: Het hoogste streven wordt aansluitend vertoond. Voor deze voorstelling is een apart ticket nodig.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

90 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)

Why in Eye

Artist talk over de duizenden vrouwenportretten in de VR-ervaring Walzer: waar zijn ze gevonden, hoe geselecteerd, wat betekent die wals, en hoe vormen de vrouwen samen een landschap?

Anna Abrahams
programmeur Eye

still Aletta Jacobs: het hoogste streven (Nouchka van Brakel, NL 1995)
still Aletta Jacobs: het hoogste streven (Nouchka van Brakel, NL 1995)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op