Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Wanda (Barbara Loden, US 1970)

Wanda

Barbara Loden / US, 1970 / 102 min.

Dit meelevende en hartverscheurende portret van een vrouw die aan de rand van de samenleving is gestrand, groeide uit tot een hoogst invloedrijk werk. Barbara Loden was hiermee de eerste vrouwelijke regisseur van een in de bioscoop uitgebrachte speelfilm sinds Ida Lupino.

poster Wanda (Barbara Loden, US 1970)

Met haar eerste en enige speelfilm maakte Barbara Loden een baanbrekend werk binnen de Amerikaanse onafhankelijke cinema, met een soort personage dat destijds zelden op het doek te zien was. Wanda speelt zich af in het door roet verstikte landschap van Pennsylvania en is opgenomen in een intens intieme vérité-stijl, op grofkorrelig 16mm-materiaal.

De zachtaardige Wanda (Loden zelf) heeft haar man verlaten, de voogdij over haar kinderen verloren en is nu alleen, zwervend tussen groezelige bars en motels. Hier valt ze ten prooi aan een reeks ongevoelige mannen, inclusief een kruimeldief die haar meesleept op zijn criminele pas.

Deze winnaar van de prijs van de critici in Venetië in 1970 is een indringend meesterwerk dat een grote invloed had op generaties kunstenaars en filmmakers. ‘Waar ga je heen als je het enige leven dat de maatschappij toestaat verwerpt? En als een vrouw haar vrijheid verkrijgt, wat kan ze er dan mee? De antwoorden: nergens en niets.’

Women Make Film

Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema van Mark Cousins is vanaf 2 september te zien in Eye. Vanaf 8 september wordt deze serie op zeven woensdagavonden aangeboden als cursus en wordt er elke week twee uur van de 14 uur durende serie vertoond. Vooraf geeft filmjournalist Dana Linssen elke keer een inleiding. Na afloop wordt een film vertoond die op die avond ook langskomt in Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema. Ook bij die film geeft Dana Linssen een inleiding.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Barbara Loden

Productiejaar

1970

Productieland(en)

US

Originele titel

Wanda

Lengte

102 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
still Wanda (Barbara Loden, US 1970)
still Wanda (Barbara Loden, US 1970)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op