Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still War of the Worlds

War of the Worlds

Steven Spielberg / US, 2005

Kwamen de aliens in Close Encounters en E.T. nog in vrede, in Spielbergs verfilming van H.G. Wells’ beroemde roman uit 1898 is hun agenda drastisch gewijzigd. Een opvallende ommezwaai van de regisseur naar feel bad-sciencefiction, vier jaar na de gebeurtenissen van 11 september 2001.

poster War of the Worlds

In Spielbergs tweede film met Tom Cruise na Minority Report (2002) speelt de acteur een gescheiden dokwerker die zijn zoon en dochter in veiligheid probeert te brengen wanneer een buitenaardse invasie niet vanuit het heelal maar vanuit de aardbodem zelf plaatsvindt. Dat laatste is, behalve de update van het verhaal naar het heden, meteen het belangrijkste en intrigerendste verschil met de roman. Zou het toeval zijn dat de vijand hier letterlijk onder ons is? Daarnaast haakt de film aan bij de meer persoonlijke thematiek van de regisseur, zelf kind van gescheiden ouders. Net als in Close Encounters en E.T. voert hij ook hier weer een gebroken gezin op. De spectaculaire special effects zouden je haast doen vergeten dat War of the Worlds, met zijn personages die vrijwel machteloos tegenover het gevaar staan, eigenlijk een van Spielbergs grimmigste films is.

Behalve in reguliere voorstellingen wordt de film eenmalig vertoond in een double bill met de “Koude Oorlog”-versie van regisseur Byron Haskin uit 1953.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

2005

Productieland(en)

US

Originele titel

War of the Worlds

0

Drager

35mm

Onderdeel van

Steven Spielberg

Eye presenteert 8 juli t/m 31 augustus 2016 een zomer lang een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden. Op het programma staan twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière.

Lees meer
campagnebeeld Steven Spielberg – Meesterverteller
still War of the Worlds
still War of the Worlds
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op