Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Waterworld (Kevin Reynolds, US 1995)

Waterworld

Kevin Reynolds / US, 1995 / 133 min.

Dystopische sf-film over een man met kieuwen op zoek naar een mythisch Droogland onder de zeespiegel. Mad Max op het water.

poster Waterworld (Kevin Reynolds, US 1995)

Waterworld speelt zich af rond het jaar 2500 wanneer door de smeltende poolkappen de aarde volledig onder water is komen te staan. Antiheld de Mariner (Kevin Costner, in een vest van vissenhuiden) komt aan bij een atol, een van de drijvende steden waar de mensheid op probeert te overleven.

Hier betaalt de Mariner voor toegang met een kostbaar betaalmiddel: grond. De Mariner blijkt een mutant, een hybride tussen mens en zeedier met kieuwen en vliezen tussen hun tenen waardoor ze snel kunnen zwemmen en ademen onder water. Als hij op zoek gaat naar het mythische Dryland, krijgt hij The Smokers achter zich aan.

Dennis Hopper speelt een onvergetelijke bad guy: sigaretten paffend voert hij zijn bende van The Smokers aan. Hopper won dan ook een Razzie voor slechtste bijrol van het jaar, wat ook als een bijzondere aanbeveling kan worden opgevat. Ook de film zelf flopte, maar het set design en de verbeelde kritiek op de macht van de oliegiganten maken veel goed.

Zo zijn The Smokers de enigen die nog benzinevoertuigen gebruiken. Ze wonen op een gigantische olietanker, waarin een heldenportret hangt van de echte kapitein van de Exxon Valdez, die dronken zijn schip op een rif heeft gevaren: een milieuramp eind jaren 80. De actiefilm verbeeldt de angst voor smeltende kappen en klimaatveranderingen door de hebzucht en het kortzichtig egoïsme van de mens, verpersoonlijkt door – wie kan dat beter dan hij – Dennis Hopper.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kevin Reynolds

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US

Originele titel

Waterworld

Lengte

133 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sunsets

Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan, want ook dit jaar zijn er weer openluchtvoorstellingen in het park bij het Eye-museumgebouw. Bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films van vrouwelijke regisseurs als Agnès Varda, Amy Heckerling en Jennie Livingston.

Lees meer
campagnebeeld Sunsets

Why in Eye

Waterworld is fantastisch en bombastisch, prachtig vormgegeven en kritisch tegelijk.

still Waterworld (Kevin Reynolds, US 1995)
still Waterworld (Kevin Reynolds, US 1995)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op