Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Week-end (Weekend) (Jean-Luc Godard, FR 1967)

Week-end

Jean-Luc Godard / FR, IT, 1967 / 105 min.

Massaal stappen Parijzenaars in het weekend in hun auto's om naar 'la campagne' te rijden, met als resultaat chaos, verwildering, kannibalisme en allerlei andere vormen van burgerlijk failliet. Apocalyptische, anarchistische satire over de vastgelopen consumptiemaatschappij.

poster Week-end (Weekend) (Jean-Luc Godard, FR 1967)

Week-end is een satire vol culturele citaten, die vervolgens ook zelf een belangrijke icoon werd voor het failliet van een kinderlijke en medogenloos kapitalisme dat gelooft in 'groot is mooi, en veel is lekker'. Beroemd is de scène waar cameraman Raoul Coutard 300 meter rails voor neerlegde: een eindeloze toeterende congestie van auto's met mensen die van verveling en frustratie niet meer weten wat ze moeten doen.

In die file staat een echtpaar. Het verlangen naar een snelle erfenis drijft hen tot moord op een familielid alvorens ze hun hebzuchtige razernij op elkaar richten. De vrouw wordt opgenomen in een groep hippie-guerillastrijders in een stadsbos, en krijgt daar een hapje van haar man aangeboden. Voor Jean-Luc Godard betekende deze film destijds een voorlopig einde van zijn cinema. Deze Cinema Ecologica-voorstelling is ook een I.M. voor Godard zelf, die op 13 september jl. overleed.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains foul languagePersons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Jean-Luc Godard

Productiejaar

1967

Productieland(en)

FR, IT

Originele titel

Week-end

Lengte

105 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica
still Week-end (Weekend) (Jean-Luc Godard, FR 1967)
still Week-end (Weekend) (Jean-Luc Godard, FR 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op