Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Nam June Paik Moon is the Oldest TV 1

Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV (WePresent Night)

IDFA 2023: WePresent Night

WePresent, WeTransfer's redactionele platform, neemt je op deze avond mee op een creatieve ontdekkingsreis langs prikkelende verhalen en visuele ervaringen.

poster IDFA 2023
Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV

De Zuid-Koreaanse videokunstenaar Nam June Paik stelde zich graag voor als een “arme man uit een arm land”. Interessant predicaat voor een telg van een van Korea’s rijkste families. Hij keerde zich af van zijn dominante vader, werd marxist en vertrok naar Duitsland om muziekgeschiedenis en compositieleer te studeren. In 1958 markeerde een optreden van avant-gardist John Cage een keerpunt in zijn leven. Dat op toeval gestuurde concert gaf Paik de moed in volstrekte vrijheid zijn kunstenaarschap vorm te geven.

De rest is fascinerende kunstgeschiedenis, onderhoudend opgetekend in deze documentaire, waarin kunsthistorici, tijdgenoten en vrienden als een Grieks koor lof zingen over Paiks werk, zijn bijdrage aan de Fluxus-beweging en zijn markante persoonlijkheid. “Televisie is een dictatoriaal medium”, vond hij: een potentiële ondermijning van de democratie, net als nationalisme en een te groot vertrouwen in technologie. Zijn antwoorden op die bedreigingen komen voorbij in talrijke archiefbeelden. Aanvankelijk verweten critici hem gebrek aan diepgang en talent. Dit rijke portret laat zien dat Paik zijn tijd ver vooruit was.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

120 min.

Taal

Engels, Duits, Koreaans

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Nam June Paik Moon is the Oldest TV 2
IDFA 2023 Nam June Paik Moon is the Oldest TV 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op