Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Werckmeister harmóniák (Béla Tarr & Agnes Hranitzky, HU/FR/DE 2000)

Werckmeister harmóniák

Bekijk trailer

Agnes Hranitzky, Béla Tarr / HU, FR, DE, 2000 / 145 min.

Hoe dun het vernislaagje menselijke beschaving kan zijn, demonstreert Tarr in Werckmeister harmóniák, waarin een circus neerstrijkt in een Hongaars provinciestadje. De bewoners raken in de ban van een geheimzinnige prins die het stadje meesleurt in een collectieve vernietigingsroes.

poster Werckmeister harmóniák (Béla Tarr & Agnes Hranitzky, HU/FR/DE 2000)
De bewoners vergapen zich aan de belangrijkste attracties van het circus, zoals het opgezette skelet van een walvis en een geheimzinnige ‘Prins’ die als een ware demagoog de bevolking in zijn greep probeert te krijgen. Sommige inwoners raken hun greep op de gebeurtenissen kwijt, anderen proberen een slaatje te slaan uit de ontstane wanorde.

Met Werckmeister harmóniák voltooide Béla Tarr de trilogie waartoe ook Damnation (1988) en Sátántangó (1994) behoren; de twee eerdere afleveringen kwamen eveneens tot stand in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai.

Alle drie de films zijn op te vatten als een commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving. Onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet.

Béla Tarr (Pécs, 1955) studeerde aan de Hongaarse film- en televisieacademie in Boedapest en verwierf in de jaren tachtig en negentig status als Hongarije’s belangrijkste avant-gardefilmer.

Nieuwe restauratie op 4K.

...indringend en prachtig geheel...fraai...prachtige shots...visueel toverstuk...mooi...vorm versterkt de inhoud...film die het verdient gezien en herzien te worden...intrigerend...beeldschone scènes...krachtig...ontroerend...geweldig...subliem... (De Filmkrant)

…draagt onmiskenbaar het handelsmerk van de Hongaarse meester, door sommigen gezien als de enige ware opvolger van Andrej Tarkovski… (**** VPRO/Cinema.nl)

…verfijnd… schoonheid zwanger van onheil… (**** Cinemagazine)

Eye brengt Sátántangó, Damnation, Werckmeister harmóniák, The Outsider en Family Nest in restauratie uit, te zien in Eye en landelijke bioscopen.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Agnes Hranitzky, Béla Tarr

Productiejaar

2000

Productieland(en)

HU, FR, DE

Originele titel

Werckmeister harmóniák

Lengte

145 min.

Taal

Hongaars

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Werckmeister harmóniák (Béla Tarr & Agnes Hranitzky, HU/FR/DE 2000)
still Werckmeister harmóniák (Béla Tarr & Agnes Hranitzky, HU/FR/DE 2000)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op