Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Werk ohne autor eye filmmuseum01

Werk ohne Autor

Florian Henckel von Donnersmarck / DE, IT, 2018 / 188 min.

Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van het Oscarwinnende Das Leben der Anderen, baseerde zich op het levensverhaal van kunstenaar Gerhard Richter. Een kunststudent raakt via de liefde verbonden met het dubieuze oorlogsverleden van zijn schoonvader.  

Poster werk ohne autor eye filmmuseum

Kurt (Tom Schilling) groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verschrikkingen die plaatsvinden onder Hitlers regime, raken ook zijn persoonlijke leven. Kurts jonge tante die kampt met een psychische aandoening valt ten prooi aan de nazi”s. Al in zijn vroege jeugd wordt duidelijk dat Kurt een kunstzinnig talent heeft. Hij belandt op een kunstacademie in Oost-Duitsland waar hij mee dient te gaan in de door de communistische overheid opgelegde kunstbeoefening, die de arbeider verheerlijkt en de individualiteit van de kunstenaar onderdrukt.

schaduw

Op de academie ontmoet hij Elisabeth (Paula Beer). De twee worden op slag verliefd. Elisabeths vader, Professor Seeband (Sebastian Koch), is niet onder de indruk van Kurt en is hem liever kwijt dan rijk. De twee mannen zijn verbonden door gebeurtenissen uit het verleden. De dubieuze rol die Seeband tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw. Als Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook implicaties voor Seeband.

Details

Regisseur

Florian Henckel von Donnersmarck

Productiejaar

2018

Productieland(en)

DE, IT

Originele titel

Werk ohne Autor

Lengte

188 min.

Taal

German

Werk ohne autor eye filmmuseum02
Werk ohne autor eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op