Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still When the Mountain Rumbles

When the Mountain Rumbles & This Was Your Nicest Auntie Ria

IDFA 2022: When the Mountain Rumbles & This Was Your Nicest Auntie Ria

Tijdens deze voorstelling zie je When the Mountain Rumbles gevolgd door This Was Your Nicest Auntie Ria.

poster IDFA 2022
Tijdens deze voorstelling zie je When the Mountain Rumbles gevolgd door This Was Your Nicest Auntie Ria.

Programma

 • Still When the Mountain Rumbles

  When the Mountain Rumbles (Alba Bresolí Aliberch, ES 2022, 29')

  Onder Franco’s dictatoriale regime werden bewoners van het Spaanse dorp Escó in 1959 gesommeerd te vertrekken, vanwege de aanleg van een reservoir in de Pyreneeën. Een vader van drie jongens weigerde pertinent. Nu wonen de drie broers op leeftijd nog altijd geïsoleerd tussen de ruïnes, waar ze dagelijks hun kudde hoeden. De tijd heeft er decennialang stilgestaan. Maar nu de overheid dwars door hun leefgebied een snelweg aanlegt, wordt hun eenvoudige, afgezonderde bestaan opnieuw bedreigd.

  Op empathische wijze en in observerende, weidse beelden volgt de camera de broers in het indrukwekkende landschap. Vaak in stilte, of met rinkelende schapenbellen en blatende dieren op de achtergrond. Soms zingt een van hen een lied, fantaseert over eten of spreekt over de waarde van noeste arbeid. Maar de tijd staat niet stil: niet veel later rijden beestachtige machines lawaaiig en dreigend tussen de loslopende schapen door.

  De opmaat en epiloog van When the Mountain Rumbles werden gefilmd met een 8mm-camera: de grofkorrelige zwart-witbeelden vormen een monument voor deze pure manier van leven en vervlogen tijden.

 • Still This Was Your Nicest Auntie Ria

  This Was Your Nicest Auntie Ria (Anneke de Lind van Wijngaarden, NL 2022, 37')

  Ze is niet gek. Ria heeft het heus wel door, dat ze ‘richting dementie’ gaat, vertelt ze haar nicht Anneke. Daarom heeft ze briefjes opgehangen, zodat ze weet dat Anneke in New York is geweest en ze het daarover kunnen hebben. “Erg hè. Ik denk dat ik nog maar een wijntje neem.”

  In de zeven jaar voor haar dood volgt Anneke haar eigengereide tante, die misschien wel haar geheugen verliest, maar niet haar gevoel voor humor. Als haar nicht niet op bezoek is, houdt Ria haar op de hoogte via voicemails en telefoontjes – haar stem steeds aarzelender. De technologische vernieuwingen die het leven in haar appartementje met uitzicht op het Vondelpark in Amsterdam makkelijker moeten maken, verwarren haar alleen maar meer.

  Terwijl de seizoenen achter het raam voorbijglijden, gaat Ria heen en weer tussen ontkenning en blijmoedige berusting. Ze is haar mantelzorgers meestal dankbaar, al zoekt ze soms ruzie uit frustratie over haar toenemende afhankelijkheid. Het naderende einde wordt nooit te zwaar in deze liefdevolle film, een bitterzoete, realistische schets van de laatste jaren van een leven.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

76 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op