Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Waar is Anne Frank? (Where is Anne Frank?) (Ari Folman, IL 2021)

Where Is Anne Frank

Ari Folman / IL, BE, LU, FR, NL, 2021 / 99 min.

Where is Anne Frankis Ari Folmans visionaire en kindvriendelijke update van het verhaal van Anne Frank. In plaats van Anne Frank zelf centraal te stellen, kiest Folman ervoor om Franks denkbeeldige vriendin Kitty - aan wie Anne schreef - tot het hoofdpersonage te promoveren.

poster Kaboom Animation Festival 2022

De film, oorspronkelijk een idee van het Anne Frank Fonds, begint in het Anne Frank Huis 75 jaar nadat 's werelds beroemdste dagboek werd geschreven. Kitty komt op wonderbaarlijke wijze tot leven, maar is alleen en verward. Waar is haar Anne? Kitty begint aan haar queeste om haar vriendin te vinden.

Het verhaal van Anne Frank blijft een cruciaal verhaal om te vertellen. Daar zijn we het met z'n allen over eens. Dus beste ouders, neem je kinderen mee uit op een speciale familieavond om je kroost te onderwijzen én te vermaken met deze prachtige kijk op een dagboek dat nooit vergeten mag worden!

En dat laatste is een overtuiging die wordt gedeeld door de gevierde Israëlische filmmaker Ari Folman. Na Waltz with Bashir en The Congress, blaast Folman het dagboek van Anne Frank nieuw leven in door het een hedendaagse urgentie te geven. We reizen zowel door Amsterdam als door Kitty's herinneringen aan het Achterhuis, waar zij en Anne praatten over filmsterren, de jongens op school en het joods-zijn. Het frisse scenario trekt parallellen tussen de huidige humanitaire crisissen en de belangrijke levenslessen van Anne Frank, waardoor de film zoveel meer is dan een hervertelling van het oorlogsverhaal van een van Amsterdams dapperste meisjes. Is Anne Frank niets meer dan een naam op toeristische attracties geworden?

Zoals in alle films van Folman, is de animatie wonderbaarlijk levendig. De film is opgebouwd uit 159.000 tekeningen, gemaakt in vijftien verschillende landen. Een team van animators heeft zelfs een miniatuurmodel van het Achterhuis ineengeknutseld. Folman gebruikte het om beelden van echte achtergronden te filmen, waarna hij tegen deze achtergronden 2D geanimeerde personages toevoegde. De regisseur heeft trouwens ook een persoonlijke band met het verhaal: zijn ouders arriveerden aan de poorten van Auschwitz in dezelfde week als de familie... Frank.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Ari Folman

Productiejaar

2021

Productieland(en)

IL, BE, LU, FR, NL

Lengte

99 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Onderdeel van

Kaboom 2022

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? ’t Is Kaboom Animation Festival en zijn le-gen-da-rische programma!

Lees meer
campagnebeeld Kaboom Animation Festival 2022
still Waar is Anne Frank? (Where is Anne Frank?) (Ari Folman, IL 2021)
still Waar is Anne Frank? (Where is Anne Frank?) (Ari Folman, IL 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op