Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Where Zebus Speak French

Where Zebus Speak French

Nantenaina Lova / FR, MG, DE, BF, 2023 / 103 min.

Observerende beelden worden versneden met animatie, poppenspel en kabary – de Malagissische retorica – in deze film, die Ly en zijn dorpsgenoten volgt in hun strijd om hun land te beschermen tegen de staat, militairen en multinationals.

poster IDFA 2023

Voor de inwoners van Sitabaomba in Madagascar is Frans niet de taal van de liefde, maar de taal van de kolonisator. Ze spreken Frans als ze hun zeboes op de akker naar links of rechts dirigeren en Malagasi wanneer ze verhalen vertellen. Camerabeelden worden versneden met animatie, poppenspel en kabary – de Malagissische retorica – in deze film, die Ly en zijn dorpsgenoten volgt in hun strijd om hun landbezit te beschermen tegen schendingen van de staat, legergeneraals en multinationale ondernemingen.

“We zullen als de bananenboom zijn, die zoete vruchten geeft aan het einde van zijn leven. We zullen als de bijen zijn, die honing achterlaten wanneer ze sterven”, oreert Ly ten overstaan van zijn publiek. Op de achtergrond zien we hoe een tractor slabedden platwalst, hoe families ontheemd raken door de aanleg van een weg en hoe rijstvelden moeten plaatsmaken voor luxe gebouwen.

De dorpelingen hopen de grond die ze al zo’n vijftig jaar cultiveren rechtmatig te verkrijgen, maar onder dubieuze wetgeving werden in 2016 en 2018 al hele stukken grond van hen afgenomen. Ze organiseren zich en tekenen protest aan, maar vergeten intussen niet om ook te zingen, te dansen en – samen met de kinderen – hun eigen verhalen te creëren.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nantenaina Lova

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR, MG, DE, BF

Originele titel

Sitabaomba, Where Zebus Speak French

Lengte

103 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op