Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still White Cube

White Cube

Renzo Martens / NL, 2020 / 77 min.

De nieuwe, langverwachte film van kunstenaar Renzo Martens. Als Martens voor de vertoning van zijn film Enjoy Poverty door Tate Modern in Londen wordt uitgenodigd, ziet hij er overal Unilever-logo’s. Dit is het startpunt van White Cube, die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem.

Poster White Cube

Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. White Cube vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren. Na een eerste hopeloos mislukte poging van Renzo Martens zelf, besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Ze verenigen zich in de Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en maken zelfportretten van rivierklei, die ze met 3D-technologie reproduceren in chocolade.

Als plantagearbeider Matthieu Kasiama naar New York reist om daar de eerste solo-expositie van CATPC te openen, roept The New York Times de expositie uit tot 'best art of the year'. Met de opbrengsten van hun kunst kopen de plantagearbeiders hun eigen land terug – het land waar Unilever in 1911 in Leverville zijn eerste plantage vestigde en dat na honderd jaar monocultuur volledig vernietigd is.

Samen met hun leider, milieuactivist René Ngongo, ontwikkelen ze er een bloeiende, inclusieve en ecologische postplantage. Op hun land bouwen ze een eigen, door OMA ontworpen museum, een white cube, om hun toekomst veilig te stellen.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Renzo Martens

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

White Cube

Lengte

77 min.

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Still White Cube
Still White Cube

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op