Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still White Material (Claire Denis, FR/CM 2009)

White Material

Claire Denis / FR, CM, 2009 / 104 min.

Ondanks de dreiging van een oprukkend rebellenleger van kindsoldaten weigert bedrijfsleider Maria haar koffieplantage op te geven. Isabelle Huppert schittert weer in Claire Denis’ portret van een kaste neokolonialen die niet in de gaten heeft dat ze als ongewenst wordt beschouwd.

poster White Material (Claire Denis, FR/CM 2009)
Een paar dagen maar, zegt Maria. Een paar dagen zijn voldoende om de koffiebonen te oogsten van de plantage die al sinds mensenheugenis in het bezit is van haar schoonfamilie. Dat een moordend kinderrebellenleger al dicht in de buurt is, lijkt Maria niet van haar stuk te brengen.

Haar ex-man scheldt ze uit voor défaitist als hij het land wil verlaten. Gewelddadige burgeroorlog of niet, Maria blijft, ze heeft weinig keus – alle banden met het moederland Frankrijk zijn inmiddels doorgesneden.

Land in chaos

Voor White Material keerde Claire Denis, na Chocolat (1988) en Beau travail (1999), terug naar Afrika, het continent waar ze als dochter van een Franse bestuursambtenaar opgroeide. Haar portret van een – niet nader genoemd – Afrikaans land in chaos toont begrip voor zowel de plantage-eigenaren als de rebellen die hun land claimen. Alleen de corrupte machthebbers krijgen ervan langs.

Isabelle Huppert schittert in een groots drama over de onontkoombare loop van de geschiedenis; voor het scenario werkte Denis nauw samen met Franse schrijfster en Prix Goncourt-winnares Marie N'Diaye.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Claire Denis

Productiejaar

2009

Productieland(en)

FR, CM

Originele titel

White Material

Lengte

104 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Claire Denis

In Eye is een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk. De Franse filmmaker Claire Denis onderzoekt in haar werk de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn, met aandacht voor familiale spanningen, sensualiteit en verlangen. Retrospectief met nieuw gerestaureerde films; Chocolat (4K) en Beau travail (4K) voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscoop.

Lees meer
campagnebeeld Claire Denis – Trouble-Making Magic
still White Material (Claire Denis, FR/CM 2009)
still White Material (Claire Denis, FR/CM 2009)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op