Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still White Noise (Noah Baumbach, US 2022)

White Noise

Bekijk trailer

Noah Baumbach / US, GB, 2022 / 136 min.

Noah Baumbachs adaptatie van Don DeLillo’s roman is zowel een snijdende comedy over familierelaties en het academisch milieu, als voorafschaduwing van een maatschappij in ontbinding. Glansrollen voor Adam Driver en Greta Gerwig, openingsfilm van het filmfestival van Venetië.    

poster White Noise (Noah Baumbach, US 2022)

Hij is een professor die de vakgroep ‘Hitlerstudies’ leidt, zij is de mentaal instabiele echtgenote die geheimzinnige pillen slikt om haar doodangst te bestrijden. Samen hebben ze zes kinderen uit meerdere huwelijken. – en hun bestaan wordt bedreigd door een chemische ramp

Dat is, in het kort, de storyline van Noah Baumbachs laatste film, een streamingproductie die zijn wereldpremière kreeg op het filmfestival van Venetië, vanaf 30 december te zien op Netflix.

Gelaagd, absurd

DeLillo’s postmoderne satire op het moderne familieleven in academische kringen en de ecologische repercussies van de American way of life verscheen in 1985. Geen regisseur waagde zich aan de verfilming van de complexe ideeënroman, die als te literair gold voor vertaling naar het witte doek.

Baumbach, gevierd regisseur van independent klassiekers als The Squid and the Whale, Frances Ha en Marriage Story, durfde het wel aan, en maakte een film die geprezen wordt om z’n gelaagdheid. White Noise is zowel comedy met absurde trekken – professor Jack Gladney (Adam Driver) is de rocksteracademicus die thuis wordt bespot door de kinderen – , als een röntgenfoto van de jaren tachtig waarin de eerste tekenen van de klimaatcrisis zich aandienen.

‘Airborne Toxic Event’

Zo is Jack getuige van een geweldige ontploffing als een tankwagon gevuld met giftige stoffen in vlammen opgaat – de wolk bedreigt de gezondheid van de bewoners in de omgeving, Jacks vrouw Babette (Greta Gerwig) en de kinderen raken in staat van paniek. Wat te doen bij een ‘Airborne Toxic Event’?

Meer Baumbach in Eye: Netflix-original The Meyerowitz Stories (New and Selected), die in Nederland nog nooit op het grote doek te zien was, wordt vertoond op 9, 11 en 14 december.

Rake satire...perfecte vorm...zichtbaar plezier...White Noise schiet helemaal raak. (***** Trouw)

...op zeer inventieve, swingende wijze...onverminderd relevant...Hij slaagt...wonderwel...spits... een hele interessante film. (**** NRC Handelsblad)

...verrassend...grandioos... Erg fraai... (**** De Volkskrant)

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Noah Baumbach

Productiejaar

2022

Productieland(en)

US, GB

Originele titel

White Noise

Lengte

136 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still White Noise (Noah Baumbach, US 2022)
still White Noise (Noah Baumbach, US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op