Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still White Plastic Sky (Tibor Bánóczki & Sarolta Szabó, HU/SK 2023)

White Plastic Sky

Bekijk trailer

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó / HU, SK, 2023 / 110 min.

Avontuurlijke en visueel spectaculaire animatiefilm over een toekomstige wereld waarin de mensheid alleen kan overleven door op 50-jarige leeftijd te transformeren in een boom die dan weer dient als zuurstof en voedsel.

poster White Plastic Sky (Tibor Bánóczki & Sarolta Szabó, HU/SK 2023)

In 2123 is de aarde een verschroeide woestenij zonder enige flora of fauna. Mensen wonen in steden onder beschermende koepels. Omdat er behalve water geen natuurlijke hulpbronnen meer over zijn, zijn mensen zelf de grootste voedingsbron geworden en mogen ze maar 50 jaar oud worden. Dan wordt in hun lichaam een zaadje geïmplanteerd dat in speciale laboratoria in een boom transformeert, die weer voorziet in zuurstof en voedsel voor de bevolking.

De 28-jarige psychiater Stefan en zijn vrouw Nora hebben hun zoontje verloren. Nora kan niet met dit verlies omgaan en vraagt een vrijwillige implantatie aan, terwijl ze pas 32 jaar oud is. Stefan accepteert dit niet en gaat op reis om haar ten koste van alles te redden. Zo overtreedt hij alle regels van het systeem.

Animatie

White Plastic Sky is gemaakt als een hybride film tussen live-action en animatie. De makers wilden dat de geanimeerde personages emoties zouden uitdrukken, zoals alleen acteurs die hebben. Daarom is er gewerkt met echte acteurs via de Rotoscope techniek (het hertekenen van acteurs).

Deze techniek is vervolgens niet digitaal op de computer gedaan, maar is geheel met de hand getekend door een toegewijd team van animators op de traditionele 2D-animatie. Het is daardoor een zeer gedetailleerde, realistische animatie geworden die de emoties van de acteurs behoudt en tegelijkertijd de warmte van traditioneel handgetekend animatie heeft.

De locaties van White Plastic Sky zijn allen eerst in 3D gebouwd en ook alle achtergronden zijn realistisch nagebouwd. Zo is voor de Plantation, de plek waar de bomen groeien, het Balatonmeer (Hongarije) als locatie gebruikt.

Winnaar van de Meliès D’Argent voor beste film op het Strassbourg Fantastic Filmfestival.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van White Plastic Sky ziet u de korte animatiefilm Morning Grass (4') van Alina Milkina. Wanneer de jonge Yakob te veel denkt over wat het leven in de toekomst zal brengen wordt hij op een zomerse dag in een veld bezocht door een geestverschijning. De geest laat hem zien dat het leven zo mooi is, juist in het onconventionele.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

Productiejaar

2023

Productieland(en)

HU, SK

Originele titel

White Plastic Sky

Lengte

110 min.

Taal

Hongaars

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still White Plastic Sky (Tibor Bánóczki & Sarolta Szabó, HU/SK 2023)
still White Plastic Sky (Tibor Bánóczki & Sarolta Szabó, HU/SK 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op