Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
White riot eye filmmuseum 1

White Riot

Rubika Shah / GB, 2019 / 80 min.

Ook vóór Black Lives Matter lieten mensen hun stem horen tegen racisme. De documentaire White Riot tekent het ontstaan van de Rock Against Racism-beweging in de jaren zeventig in Groot-Brittanië. De do-it-yourself-beweging mondde uit in massademonstraties en een beroemd geworden concert in het Londense Victoria Park, met optredens van The Clash, Steel Pulse en The Selecter.

Poster white riot eye filmmuseum

Groot-Brittannië rond 1976: een land getekend door massawerkloosheid, verloedering van de grote steden, rassenrellen en de opkomst van het National Front.

Als popster Eric Clapton tijdens een optreden zijn steun uitspreekt voor Front-leider Enoch Powell, vindt fotograaf Red Saunders het mooi geweest. Met enkele sympathisanten richt hij Rock Against Racism op, een do-it-yourself organisatie die wereldwijd betekenis krijgt.

wit probleem

Rock Against Racism drukt flyers, organiseert protesten en roept iedereen op in het geweer te komen tegen racisme. “We probeerden mensen duidelijk te maken dat racisme een wit probleem is”, zegt Kate Webb, een van de initiatiefnemers, in de documentaire.

punk fanzine

Regisseur Rubika Shah laat zien hoe Rock Against Racism ook in het pre-internet-, twitter- en facebooktijdperk honderdduizenden mensen op de been wist te brengen.

Activisten en muzikanten van toen komen aan het woord in interviews en archiefopnamen, doorsneden met animaties en opwindende optredens van The Clash, Steel Pulse, The Selecter en Sham 69, punk- en reggae-iconen. Bijzonder: Shah heeft haar film vormgegeven in de stijl van een punk fanzine.

over de regisseur

Rubika Shah is journalist, filmmaker en schrijver. Voor de BBC maakte ze enkele korte documentaires, waaronder portretten van Spike Lee en Gore Vidal, en een wereldwijd vertoonde documentaire over David Bowie”s Let”s Dance-muziekvideo.

voorfilm

Big Bug Attack (Martha Colburn, NL 2001, 3”, geen dialoog)“Bulging, bulbous bugs bounce boisterously to battle in this bizarre and bedazzling burst of bitchin' bewonderment.”

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Rubika Shah

Productiejaar

2019

Productieland(en)

GB

Originele titel

White Riot

Lengte

80 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

White riot eye filmmuseum 2
still White Riot
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op