Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Who Killed the KLF? (Chris Atkins, GB 2021)

Who Killed the KLF?

Bekijk trailer

Chris Atkins / GB, 2021 / 88 min.

Geestige, intrigerende documentaire van Chris Atkins over opkomst en ondergang van dance-act KLF, de groep die zich na grote successen ophief en de draak stak met de muziekindustrie, om vervolgens de kunstwereld op de hak te nemen. 

poster Who Killed the KLF? (Chris Atkins, GB 2021)
Ze trommelden de internationale pers op voor een conferentie op de onherbergzame Schotse eilanden, reisden naar Zweden om ABBA ‘excuses aan te bieden’ en draaiden een bigbudgetfilm in Spanje, waarbij alleen al het idee van zoiets truttigs als plot en storyline lachend terzijde werd geworpen en de opnamen gepland in de soep liepen.

Het zijn een paar van de dadaïstisch geïnspireerde actes gratuites of pranks van de KLF, bemand door alleskunners Bill Drummond en Jimmy Cauty, ook bekend onder de naam Justified Ancients of Mu Mu.

De groep, opgericht in 1987, scoorde immense successen in de dance met met nummers als ‘Justified and Ancient’, ‘Last Train to Trancentral’ en de rave-anthem ‘What Time Is Love?’. De – onvermijdelijke – opheffing volgde in 1992 met een optreden waarbij uit een machinegeweer losse flodders op het publiek werden afgevuurd en, even later, KLF’s volledige backcatalogue werd gewist.

Vrolijk nihilistisch

Documentairemaker Chris Atkins vertelt het verhaal van de band in een mix van archiefopnamen en reconstructie, en legt de vrolijk nihilistische beweegredenen van kunstenaars Drummond en Cauty bloot.

KLF was een aanval op de mores van de commerciële popcultuur met de middelen van de muziekindustrie; de door KLF bijeengespeelde revenuen werden uiteindelijk waardeloos verklaard: KLF – inmiddels K Foundation - verbrandde publiekelijk 1 miljoen pond cash en reed per auto van een klif om uit beeld te verdwijnen.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Chris Atkins

Productiejaar

2021

Productieland(en)

GB

Originele titel

Who Killed the KLF?

Lengte

88 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Who Killed the KLF? (Chris Atkins, GB 2021)
still Who Killed the KLF? (Chris Atkins, GB 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op