Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Wild at Heart (David Lynch, US 1990)

Wild at Heart

David Lynch / US, 1990 / 125 min.

Wat hebben David Lynch en Lewis Carroll gemeen? Meer dan je zou denken... Lynch jaagt het wilde liefdeskoppel Sailor en Lulu  over  de snelwegen van de VS, de twee blijken op de vlucht voor Lulu’s mother from hell en Sailors gewelddadige verleden. ‘If you’re truly wild at heart, you’ll fight for your dreams.’

poster Wild at Heart (David Lynch, US 1990)

Sailor is net ontslagen uit de gevangenis, Lulu is de trashy vamp die hij beurtelings adoreert en vernedert. In hun Lincoln Convertible, de archetypische Amerikaanse slee, suizen de twee naar New Orleans om daar de bloemetjes buiten te zetten. Probleempje: hoe de huurmoordenaars af te schudden die Lulu”s moeder achter hen aan heeft gestuurd?

Lynch creëerde een hyperbolisch ontsporend melodrama: seks, drugs & rock”n roll in de overdrive, met als Lynchiaanse toegift Willem Dafoe als “Bobby Peru”, de onheilspellende crimineel met slechte tanden.

bewonderaar

Ook David Lynch heeft z”n helden; bekend is dat de maker van Twin Peaks, Mulholland Drive en andere cinematografische mindbenders, fan is van Lewis Carrolls Alice in Wonderland en Victor Flemings The Wizard of Oz. Ook bij Lynch belanden de hoofdpersonen in een schemerwereld, een cinematografische loophole waarin echt en onecht, droom en werkelijkheid nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

raadselfantast

Misschien zelfs is Lynchs hele oeuvre op te vatten als een filmische variant van het konijnenhol waar de zesjarige Alice in valt; geef toe, teksten als “You will see me two more times if you do bad” en “This is a story that happened yesterday, but I know it's tomorrow”, zijn helemaal in de geest van raadselfantast Lewis Caroll.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Lynch

Productiejaar

1990

Productieland(en)

US

Originele titel

Wild at Heart

Lengte

125 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
still Wild at Heart (David Lynch, US 1990)
still Wild at Heart (David Lynch, US 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op