Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Wild Relatives 1

Wild Relatives

Jumana Manna / LB, NO, DE, 2018 / 64 min.

Lokale zaden uit Libanon liggen opgeslagen in een kluis op Spitsbergen, om na jaren te worden teruggezaaid in de Bekavallei. De reis van de zaden legt de spanningen bloot tussen industrie en biodiversiteit en tussen staat en individu.

poster IDFA 2021

Diep in de Arctische permafrost, in de Global Seed Vault op Spitsbergen, zijn zaden van over de hele wereld opgeslagen als back-up voor een ramp. Omdat lokale variëteiten wereldwijd gestaag worden verdrongen door veredelde soorten, worden deze erfgoedzaden nu in een kluis bewaard om te voorkomen dat ze uitsterven. Wild Relatives volgt de lange, moeizame weg die oorspronkelijke zaden uit Libanon afleggen om vanuit deze ‘doomsday vault’ te kunnen worden teruggezaaid in de Bekavallei.

Niet alleen de zaden leggen lange afstanden af, ook de mensen die ermee werken zijn vaak migrant. Gevluchte Syrische vrouwen verzorgen de gewassen op de velden van ICARDA. Dit internationale landbouwonderzoekscentrum moest vanwege de oorlog in Syrië in 2012 vanuit Aleppo verhuizen naar Libanon. Youssef is een Libanese boer die nu zijn land verhuurt als kamp voor Syrische vluchtelingen, want “de vluchtelingenbusiness is winstgevender dan de landbouw”. De reis van de zaden legt zo niet alleen de spanningen bloot tussen industrie en biodiversiteit, maar ook tussen staat en individu.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jumana Manna

Productiejaar

2018

Productieland(en)

LB, NO, DE

Lengte

64 min.

Taal

Arabic, Norwegian, English

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Wild Relatives 2
Still Wild Relatives 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op