Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Wolf and sheep st 3 jpg sd high

Wolf and Sheep 

Shahrbanoo Sadat / DK, FR, SE, AF, 2016 / 86 min.

Dat het leven in een afgelegen bergdorp ook magische kanten heeft, laat dit innemende docudrama zien, geregisseerd door de jongste filmmaker ooit die werd geselecteerd voor Cannes’ Cinefondation Residency, de Afghaanse regisseuse Shahrbanoo Sadat.

Wolf and sheep ps 1 sd high

Schrijver-regisseur Shahrbanoo Sadat woonde als kind zeven jaar op het Afghaanse platteland. In dit bijzondere tijdsdocument over een geïsoleerde traditionele cultuur portretteert ze haar thuisregio met veel liefde en inzicht. Wolf and Sheep is gesitueerd in een afgelegen berggebied, dat op visueel indrukwekkende wijze in beeld is gebracht. De stijl is van een gracieuze eenvoud: in prachtige composities toont de film het ruige landschap van rotsen en stof. Hier wonen de geitenherders in primitieve hutten van modder en steen – niet alleen de plek waar men moet zien te overleven maar waar ook de mysteries van leven en dood huizen.

Het meanderende Wolf and Sheep wisselt fantasievolle verhalen af met de harde werkelijkheid van het plattelandsleven, gevat in levendige vignetten vol magische-realistische elementen. Zo vertelt een oude man een fabel over de Kashmiri Wolf die zijn huid kan afrollen waarna een naakte groene tevoorschijn komt. Van een eenzame vrouw wordt gefluisterd dat ze vervloekt is, en dat haar grootmoeder een halfdode slang zou hebben gevoed. De surrealistische effecten krijgen een dramatische ontknoping als de gemeenschap in één klap in de actualiteit van de oorlog wordt geslingerd.

“**** (NRC Handelsblad)

“**** (VPRO/Cinema.nl)

“…prachtige plaatjes…scherpe observatie van eenvoudige dorpsgemeenschap. (De Telegraaf)

Details

Regisseur

Shahrbanoo Sadat

Productiejaar

2016

Productieland(en)

DK, FR, SE, AF

Originele titel

Wolf and Sheep 

Lengte

86 min.

Taal

Dari

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted, DCP

Wolf and sheep st 7 tiff sd low
Wolf and sheep st 4 jpg sd high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op