Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Wolf (Cees van Kempen, NL 2021)

Wolf

Cees van Kempen / NL, 2021 / 90 min.

Het is een wonder: de wolf is terug in Nederland! Documentairemaker Cees van Kempen volgt het welpje Scout dat, eenmaal volwassen, als eerste wolf de Veluwe bereikt. Uniek portret van een toppredator en schuchter familiedier dat mensen het liefst uit de weg gaat.

poster Wolf (Cees van Kempen, NL 2021)

Wolven in Nederland? Nog maar enkele jaren geleden leek dat een hersenspinsel. Was de laatste wolf immers niet rond 1870 afgeschoten? En hadden we daarmee niet definitief afgerekend met het dier dat Roodkapje wilde opeten en een gevaarlijke concurrent vormde voor het jagersgilde?

Wolf laat de gevreesde Canis lupus zien zoals hij is: een toppredator die het ecologisch evenwicht bewaart door zieke en zwakke prooidieren te ruimen. Een schuchter familiedier dat zich volledig inzet voor het eigen roedel, bijdraagt aan het herstel van de natuur en van grote betekenis is voor de beschermde gebieden in het Natura 2000-plan van de overheid.

Opgroeiende welp

Voor Wolf volgde ‘wolvengek’ Cees van Kempen drie jaar lang verschillende wolvenfamilies in o.a. Nederland en Duitsland. De dieren lieten zich zelden zien, veel beelden werden vastgelegd op tien in het wild geplaatste, permanent draaiende camera’s. Uit de duizenden uren opnamen monteerde Van Kempen het verhaal van de opgroeiende welp Scout die vanuit het oosten van Duitsland naar de Veluwe trekt.

Wolf is niet alleen een opmerkelijke natuurfilm, de documentaire is ook een bijdrage aan het maatschappelijk debat over hoe we in Nederland willen samenleven met grote roofdieren en de – beperkte- schade die ze aanrichten. Dat gesprek is nog maar met begonnen.

..betoverend...overtuigend...knappe balans...aandoenlijk...wonderschone beelden en meeslepende soundtrack... (**** Algemeen Dagblad)

...aangename verteller...mooi...bijzondere beelden...een niet te missen belevenis... (**** De Telegraaf)

...unieke, knap geschoten beelden van wolven...solide natuurdocumentaire...bijzonder...boeiend... (Het Parool)

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Cees van Kempen

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Originele titel

Wolf

Lengte

90 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ENG of ZONDER

Drager

DCP

still Wolf (Cees van Kempen, NL 2021)
still Wolf (Cees van Kempen, NL 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op