Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Wonderful One (Ida Lohman, NL 1990)

Work in Progress

Meet the Archive: Work in Progress

Hoe groot en veelzijdig de Eye-collectie is, wordt ieder jaar duidelijk als de collectiespecialisten voor het voetlicht treden tijdens Meet the Archive. Meet the Archive brengt bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenis en haalt vergeten filmmakers naar voren. Vandaag: Herzheilbad Kudowa, Short Scores, Ephemeral Movement, Ida Lohman en Another take on Just Around the Corner.

poster Meet the Archive 2022

Haal voor deze voorstelling een gratis toegangskaart op aan de kassa (alleen op de dag zelf).

Bijzondere verhalen over de filmgeschiedenis en vergeten films.

Programma

 • campagnebeeld Short Scores

  Short Scores

  Een nieuwe generatie muzikanten en componisten maakt een nieuwe mini-filmscore bij een zelfgekozen kort filmfragment uit de collectie van Eye. Drie van deze filmfragmenten worden vertoond.

 • Welkomstwoord door Giovanna Fossati (Chief Curator) en Frank Roumen (Sectormanager Collectie)

 • Herzheilbad Kudowa (DE 1920, 5')

  Documentaire over een kuuroord aan de Pools Tsjechische grens, met live pianomuziek

 • still Ephemeral Movement: Work in Progress

  Ephemeral Movement: Work in Progress

  ‘Ephemeral Movement' (werktitel) is een project waarbij een montage van archiefbeelden mensen wil motiveren mee te bewegen. Dit project is nog in ontwikkeling. Tijdens Meet the Archive testen bewegingsexpert Katya Vershinina en curator stille film Elif Rongen-Kaynakçi een eerste versie met medewerking van het publiek in de zaal. Het publiek kan vanuit de zitplaats meedoen. Live muziek

 • still Wonderful One (Ida Lohman, NL 1990)

  Ida Lohman: Video Art as Puppet Show

  In deze presentatie zoomen we in op het recente digitaliseringsproject van het werk van videokunstenaar Ida Lohman, afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie. Haar beroemdste videowerk is Linnenkast, dat in 1994 de prestigieuze Prix de Rome won. Lohmans korte video's, vaak met zichzelf in de hoofdrol, reflecteren op humoristische en absurdistische wijze op het dagelijks leven, terwijl ze de normen in de samenleving als het gaat om identiteit, familie, schoonheidsidealen en de rol van de vrouwelijke kunstenaar ter discussie stelt. Eye heeft na haar overlijden in 2007 de collectie van haar werk van de familie gekregen en is momenteel bezig met het conserveren van het materiaal. Er worden twee werken getoond, Gordina (1993) en Wonderful One (1991). Introductie door conservator Simona Monizza en trainee Martine Bouw.

 • poster Just Around the Corner (Frances Marion, US 1921)

  Another take on Just Around the Corner

  Just Around the Corner is een van de twee speelfilms die scenarioschrijver Marion Frances zelf heeft geregisseerd. De enige twee overgebleven kopieën, gevonden bij Eye en The Library of Congress, zijn beide incompleet. De twee instellingen werken samen om een digitale reconstructie te maken van deze elementen die elkaar goed aanvullen. De wereldpremière is in New York bij de Women & the Silent Screen Conferentie op 4 juni 2022. Bij vergelijking is het gebleken dat de twee kopieën gemaakt zijn van twee afwijkende negatieven. De presentatie van curator Elif Rongen en restaurators Annike Kross en Jeroen de Mol gaat dieper in over het reconstructieproces, met een side-by-side demo reel ter illustratie.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

78 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Meet the Archive 2022

Ontdek verborgen schatten uit de Eye-collectie. Een keer per jaar presenteren de collectiespecialisten van Eye nieuwe aanwinsten, bijzondere vondsten en restauratieprojecten. Tijdens dit kijkje achter de schermen toont Eye de enorme rijkdom van de collectie. De toegang voor het programma overdag is gratis.

Lees meer
campagnebeeld Meet the Archive 2022
still Escamillo a le ver solitaire (Segundo de Chomón, ES 1912)
still Just Around the Corner (Frances Marion, US 1921)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op