Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Romance of the western chamber moviescene 1927

Xixiangji

Hou Yao, Minwei Li / CN, 1927

Het was de eerste Chinese film met een vrouw in een hoofdrol en de eerste Chinese kostuumfilm. Xixiangji – in Nederland uitgebracht als De roos van Pushui – is historisch liefdesverhaal en avonturenfilm in een, doorspekt met spectaculaire martial arts-scènes. Live begeleiding met saxen, klarinetten, gitaren en zang door Oene van Geel, Anton Goudsmit en Mete Erker.

844c9h0sgwcb0erpuzvqmpzfbbv 1

China ten tijde van de Tang-dynastie. Student Zhang Gong trekt naar de stad voor het keizerlijk examen als ambtenaar en wordt onderweg verliefd op de betoverende schoonheid Cui Yingying, dochter van een minister. De familie is in rouw, de minister is net overleden. Intussen rukt rebellenleider Sun Feihu op om de onbeschermde Yingying te roven – Zhang Gong treedt in het strijdperk om zijn grote liefde te verdedigen met inzet van list en krijgskunde.

De Nederlandse Filmliga vertoonde dit martial arts- slash kostuumdrama slash love story slash literatuurverfilming als De roos van Pu Chui. De spectaculaire vechtscènes waren destijds - de jaren dertig - nog zelden vertoond op film, in China was Xixiangji de voorbode van een reeks vroege wuxiapian-films.

Drie grote namen uit de Nederlandse geïmproviseerde-muziekscene begeleiden de voorstelling: winnaar van de prestigieuze Boy Edgar-prijs Oene van Geel (altviool, zang, percussie), Boy Edgar-prijswinnaar Anton Goudsmit (gitaren) en Mete Erker brengt saxen en klarinetten mee.

Details

Regisseur

Hou Yao, Minwei Li

Productiejaar

1927

Productieland(en)

CN

Originele titel

Xixiangji

0

Drager

35mm

Romance of the western chamber 1
Maxresdefault 8 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op