Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Yoon 1

Yoon

Pedro Figueiredo Neto, Ricardo Falcão / PT, 2021 / 84 min.

Mbaye Sow werkt als koerier tussen zijn twee thuislanden Portugal en Senegal. Met een stationwagon vol spullen rijdt hij de duizenden kilometers op en neer, sleutelend aan zijn gammele auto en bellend met het thuisfront.

poster IDFA 2021

In een afgeladen, stokoude witte stationwagon rijdt Mbaye Sow als koerier van Portugal naar Senegal en weer terug: een vierduizend kilometer lange reis langs tankstations, stoffige zandwegen en controleposten. Terwijl hij zijn waren in en op de auto laadt, klinkt een veelheid aan telefoontjes en voicemailberichten waarin mensen hun bestellingen bij hem plaatsen, van dekbedden en thermosflessen tot Calvin Klein-boxershorts.

Onnadrukkelijk observerend en vrijwel zonder de auto te verlaten, schetst de documentaire een portret van deze alternatieve handelsreiziger en aimabele familieman, pendelend tussen de twee landen die hij thuis noemt en die door een koloniaal verleden met elkaar verbonden zijn.

Onderweg pleegt hij telefoontjes naar het thuisfront. Over zijn zoon die zijn huiswerk niet doet en de pijnlijke knie van zijn vrouw. En ondertussen trekt het landschap voorbij, de eindeloze woestijnwegen die zowel vrijheid als gevaar betekenen. Eenmaal terug thuis begint de telefoon meteen weer te rinkelen en start Mbaye de voorbereidingen voor zijn volgende tocht.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pedro Figueiredo Neto, Ricardo Falcão

Productiejaar

2021

Productieland(en)

PT

Lengte

84 min.

Taal

Wolof, Portuguese, French

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Yoon 2
Still Yoon 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op