Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still You Were Never Really Here (Lynne Ramsay, GB/FR/US, 2017)

You Were Never Really Here

Lynne Ramsay / GB, FR, US, 2017 / 95 min.

Beklemmende thriller met een griezelig intense Joaquin Phoenix als afgestompte huurmoordenaar, die uiteindelijk diep weet te ontroeren. De briljant gefilmde mentale trip van Lynne Ramsay (We Need to Talk About Kevin) won de prijs voor Beste Acteur en Beste Scenario op het Filmfestival van Cannes.

poster You Were Never Really Here (Lynne Ramsay, GB/FR/US, 2017)

Joe is een oorlogsveteraan die zijn gevoel heeft uitgeschakeld en als een schaduw door het leven gaat. In dienst van een bevriende privé-detective krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus op te sporen. Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan - zijn vaste wapengerei: een rol ducttape en een hamer - raakt hij verstrikt in een wereld van corruptie. Hij ontketent donkere krachten en een golf van extreem geweld, die Ramsey vaak vakkundig buiten beeld houdt - met extra groot effect op de kijker. Ze laat You Were Never Really Here eerder in een hypnotische droomsfeer baden.

Aan de oppervlakte lijkt You Were Never Really Here een variant op Taxi Driver en Oldboy. Maar Ramsay gebruikt de codes van het geweldsgenre voor een diepgravende mentale trip door de getraumatiseerde hersenpan van Joe. De soundtrack van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood, die eery strijkers mengt met gortdroge beats, verhogen het uiterst beklemmende gevoel. Door Joe's fysieke nabijheid weet hij uiteindelijk diep te ontroeren. Lynne Ramsay is erin geslaagd om een gewelddadig monster, die letterlijk is getekend door het leven, menselijk te maken.

“...griezelig goede, intense rol...op magistrale wijze...spectaculair nauwkeurig verbeeld...op het scherp van de snede... (***** De Volkskrant)

“Oscarwaardig...spannend...genuanceerd...Regisseur en hoofdrolspeler blijken in deze onvergetelijke film een perfecte match...Een gouden combinatie... (***** De Telegraaf)

“Messcherp...meesterwerk...zinderend... (***** Trouw)

Details

Regisseur

Lynne Ramsay

Productiejaar

2017

Productieland(en)

GB, FR, US

Originele titel

You Were Never Really Here

Lengte

95 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still You Were Never Really Here (Lynne Ramsay, GB/FR/US, 2017)
still You Were Never Really Here (Lynne Ramsay, GB/FR/US, 2017)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op