Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Zusje (Robert Jan Westdijk, NL 1995)

Zusje

Robert Westdijk / NL, 1995 / 91 min.

Uit het niets was hij daar, Robert Jan Westdijk, met zijn debuutfilm die gelijk een Gouden Kalf won. Zusje – over een broer die vanachter de camera het leven van zijn zusje (Kim van Kooten) binnendringt - geldt nu als moderne Nederlandse klassieker. Westdijk komt de film inleiden. 

poster Zusje (Robert Jan Westdijk, NL 1995)
Midden jaren negentig was Robert Jan Westdijk net afgestudeerd aan de Filmacademie en had hij geen geld maar wel plannen. In 1995 veroverde hij de Nederlandse filmwereld met het volledig onafhankelijk geproduceerde Zusje, waarover al voor vertoning op het Nederlands Film Festival een ware buzz was ontstaan.

Zusje was hartveroverend door het naturel spel, de humor, de spontaniteit van de dialogen en de wisselwerking tussen Martijn en zijn jongere zus Daantje (Kim van Kooten).

Martijn, na lange tijd teruggekeerd in de hoofdstad, kan alleen contact maken via de videocamera die dag en nacht aan zijn oog gekluisterd zit. Hij jut Daan op, probeert haar los te weken van haar vriendje en legt al manipulerend een geheim uit het familieverleden bloot.

Geen omroepbaasjes

Zusje was een knap geregisseerde vertelling over de laconieke, aanstekelijke levensstijl van een stel jonge Amsterdammers midden jaren negentig. Gemaakt zonder omroepbaasjes, zonder bemoeizuchtige dramaturgen van de fondsen en – dus - geheel subsidievrij.

De film markeerde de opkomst van een nieuwe generatie regisseurs en acteurs die de in slaap gesukkelde Nederlandse film kwam opschudden. Van Kooten, Tygo Gernand, Roeland Fernhout, Hugo Metsers III, Nanouk Leopold, Erik de Bruyn en Eddy Terstall zijn een paar van de namen die toen bekend werden.

Actueel

Zusje is ook een originele film over de macht van de camera en de relatie van mensen tot die camera. Vijfentwintig jaar na het debuut – internet was zo goed als afwezig - is Zusje daarom nog steeds actueel. Wat doet het altijd aanwezige cameraoog met ons zelfbeeld?

De vertoning is de keuze van VERS, platform voor en van beginnende beeldmakers, die zich eerder op de avond presenteert in het Badlands-programma.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Westdijk

Productiejaar

1995

Productieland(en)

NL

Originele titel

Zusje

Lengte

91 min.

Taal

Dutch

Drager

35mm

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still Zusje (Robert Jan Westdijk, NL 1995)
still Zusje (Robert Jan Westdijk, NL 1995)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op