Skip to content
NLEN
still uit Schattenberg

BIAK Stories & Missing Scenes - een nieuw narratief voor koloniale film

Eye on Art: BIAK Stories & Missing Scenes

Filmmakers Monique Verhoeckx en Sabine Groenewegen gaan in gesprek met cultuurhistoricus Nancy Jouwe. In hun artistieke proces maken ze gebruik van archiefmateriaal met een koloniale achtergrond, om hiermee een nieuw narratief te creëren. Een avond over hoe makers vanuit verschillende perspectieven uitdrukking geven aan grotere thema’s zoals de doorwerkende kracht van erfgoed op identiteit.

poster Revolusi

Monique Verhoeckx, filmmaker en beeldende kunstenaar, werkt aan een filmische installatie met mixed media, en een interdisciplinair project, BIAK Stories. Hierin onderzoekt ze de effecten van oorlog, dekolonisatie en diaspora en thema's als identiteit en trauma.

In BIAK Stories, een filmische installatie met drie projectieschermen, archiefbeelden, sounddesign en objecten, onderzoekt ze een gecompliceerde liefdesrelatie in het krachtenveld van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea.

Sabine Groenewegen, kunstenaar en bekroond filmmaker, gaat in op haar lopende filmproject Missing Scenes, een onderzoek naar de geschiedenis van vrouwen op rubberplantages in Sumatra in het begin van de 20ste eeuw. Groenewegen bevraagt de narratieve systemen die gebruikt worden om deze realiteiten te verbeelden. Daarbij kijkt ze ook naar wat in de archieven niet aanwezig is.

Nancy Jouwe, is cultuurhistoricus en auteur. Als onderzoeker, lector en curator focust ze op etniciteit, gender, ras en misogynoir (haat tegen zwarte vrouwen); ook Papoea-erfgoed en -identiteit en transculturele kunstprojecten behoren tot haar onderzoeksgebied.

Voertaal Nederlands.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

105 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Revolusi!

Revolusi! in het Rijksmuseum en Revolusi! in Eye: allebei nemen ze je mee naar de tijd van de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum brengt een programma met Indonesische ‘strijdfilms’ waarvan sommige nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Lees meer
campagnebeeld Revolusi! (still uit Merah Putih (Red and White) (Yadi Sugandi, ID 2009))

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.