over eye

‘Het filmgeheugen van Nederland’ wordt Eye wel genoemd.

Eye Filmmuseum aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Eye richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Iedere dag staat het gebouw vanaf tien uur open voor iedereen die in film- en filmcultuur is geïnteresseerd. Vier zalen, een expositieruimte, een educatieve verdieping, een shop en een bar-restaurant heten je welkom.

Eye wordt wereldwijd geroemd om zijn kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie, -onderzoek en -educatie. De organisatie telt 165 medewerkers die zich inspannen om alles wat je over film zou willen weten onder handbereik te brengen. Voor jong en oud, filmliefhebber en -professional: vanuit steeds veranderend perspectief belicht Eye de film als kunst, amusement en deel van de digitale beeldcultuur.

Eye is in 2010 ontstaan door een fusie van het Filmmuseum, Holland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Missie en visie

Missie
Eye is schatbewaarder, gids en pionier in de wereld van de film en kunst van het bewegend beeld.

Visie
Eye wil wereldwijd toonaangevend zijn in de wijze waarop film binnen een museale context wordt bewaard en getoond. We presenteren en preserveren film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en maatschappelijk document. Eye heeft niet alleen oog voor grote klassiekers en gevestigde namen, maar ook voor het onbekende en voor het experiment. We maken ruimte voor nieuwe vergezichten en verwelkomen nieuwe perspectieven op film en (film)geschiedenis en de kunst van het bewegend beeld.

Organisatiestructuur

Eye is opgedeeld in vijf sectoren:

  • Collectie
  • Publiek & Presentatie
  • Communicatie, Marketing & Events
  • Bedrijfsvoering
  • Tentoonstellingen

Eye telt circa 165 medewerkers. Download hier het organogram.

Directie
Sandra den Hamer
Ido Abram (adjunct directeur)
Stan Spijkerman (zakelijk adjunct directeur)

Raad van Toezicht
Alexander Rinnooy Kan (voorzitter), Caroline Princen, Gunay Uslu, Siebe van Elsloo, Lex ter Braak, Marc van Warmerdam en Chafina Bendahman.

Management Team
Sandra den Hamer (directeur)
Ido Abram (adjunct directeur)
Stan Spijkerman (zakelijk adjunct directeur)
Frank Roumen (sectormanager Collectie)
Marjolijn Bronkhuyzen (sectormanager Marketing, Communicatie & Events)
Giovanna Fossati (hoofdconservator)
Jaap Guldemond (director of exhibitions)

Taken en activiteiten

Collectie
Eye beheert het nationaal filmerfgoed en waakt over een collectie van inmiddels meer dan 40.000 films, 60.000 filmaffiches, honderdduizenden filmfoto’s en bijzondere papieren archieven, waaronder de Jean Desmet-collectie. Een van de hoofdtaken van Collectie is het restaureren en digitaal ter beschikking stellen van films, van de pionierstijd tot nu. Meer over de collectie van Eye.

Educatie
Eye is bijzonder actief op het gebied van educatie. De afdeling werk nauw samen met het onderwijs, de filmsector en de bibliotheken om de mediawijsheid van jongeren te stimuleren. MovieZone en Klassefilm zijn een paar van Eye’s langlopende educatieprojecten voor het basis- en voortgezet onderwijs. Meer over Educatie.

Presentatie
Dagelijks trekken bijna twintig filmvoorstellingen voorbij in de zalen van Eye, van de vroegste stille komedies tot hedendaagse experimentele producties. Voeg daarbij de vier grote tentoonstellingen in de expositieruimte, de samenwerkingen met universiteiten, het Concertgebouw en tal van festivals, en het is duidelijk dat Eye zich graag breed profileert. Daarbij mikt het op prikkelende (online) presentaties waarin live muziek, voordracht en andere expressievormen een belangrijke rol spelen. Bekijk hier een overzicht.

Promotie
Eye spant zich in om bij een zo groot mogelijk publiek de passie voor film op te wekken. Het ziet zichzelf als de ambassadeur van de film en wil eventuele watervrees voor wat vroeger met een sjiek woord ‘cinematografie’ heette, wegnemen. Eye is er voor kenners, liefhebbers én iedereen die zich wil laten verleiden door het beeld. Om deze missie te verwerkelijken zoekt Eye samenwerking met diverse partijen in de culturele sector en het bedrijfsleven. In het buitenland is Eye International hét gezicht van de Nederlandse film.

organogram

Jaarrekeningen / Financial Statements

Klik op het jaartal om de jaarrekening te downloaden: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

(Click on the years to download the financial statements, available in Dutch only)

Bestuurs-/jaarverslagen / Annual Reports

Klik op het jaartal om het bestuurs-/jaarverslag te downloaden: 2019, 2018 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 20122011

(Click on the years to download the annual reports, available in Dutch only)

download logo's / download logos

Eye logo'szip, 4.51 MB