over eye

‘Het filmgeheugen van Nederland’ wordt Eye wel genoemd.

Eye Filmmuseum aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Eye richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Iedere dag staat het gebouw vanaf tien uur open voor iedereen die in film- en filmcultuur is geïnteresseerd. Vier zalen, een expositieruimte, een educatieve verdieping, een shop en een bar-restaurant heten je welkom.

Eye wordt wereldwijd geroemd om zijn kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie, -onderzoek en -educatie. De organisatie telt 165 medewerkers die zich inspannen om alles wat je over film zou willen weten onder handbereik te brengen. Voor jong en oud, filmliefhebber en -professional: vanuit steeds veranderend perspectief belicht Eye de film als kunst, amusement en deel van de digitale beeldcultuur.

Eye is in 2010 ontstaan door een fusie van het Filmmuseum, Holland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Missie en visie

Missie

Eye is schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van de film en de kunst van het bewegend beeld.

Visie

Eye wil wereldwijd toonaangevend zijn in de wijze waarop film en bewegend beeld binnen een museale context worden getoond. We preserveren en presenteren film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en als maatschappelijk document. Eye laat zien hoe bepalend bewegend beeld is voor het ervaren en begrijpen van onze wereld. Door verleden, heden en toekomst van film te verbinden verschaffen we de noodzakelijke context. Eye laat je anders kijken.

Organisatiestructuur

Eye is opgedeeld in vijf sectoren:

  • Collectie
  • Publiek & Presentatie
  • Communicatie, Marketing & Events
  • Bedrijfsvoering
  • Tentoonstellingen

Eye telt circa 165 medewerkers. Download het organogram onder aan de pagina.

Directie
Sandra den Hamer
Ido Abram (adjunct directeur)
Stan Spijkerman (zakelijk adjunct directeur)

Raad van Toezicht
Alexander Rinnooy Kan (voorzitter), Caroline Princen, Gunay Uslu, Siebe van Elsloo, William Uricchio, Lex ter Braak en Marc van Warmerdam.

Management Team
Sandra den Hamer (directeur)
Ido Abram (adjunct directeur)
Stan Spijkerman (zakelijk adjunct directeur)
Frank Roumen (sectormanager Collectie)
Marjolijn Bronkhuyzen (sectormanager Marketing, Communicatie & Events)
Giovanna Fossati (hoofdconservator)
Jaap Guldemond (director of exhibitions)

Taken en activiteiten

Collectie
Eye beheert het nationaal filmerfgoed en waakt over een collectie van inmiddels meer dan 40.000 films, 60.000 filmaffiches, honderdduizenden filmfoto’s en bijzondere papieren archieven, waaronder de Jean Desmet-collectie. Een van de hoofdtaken van Collectie is het restaureren en digitaal ter beschikking stellen van films, van de pionierstijd tot nu. Meer over de collectie van Eye.

Educatie
Eye is bijzonder actief op het gebied van educatie. De afdeling werk nauw samen met het onderwijs, de filmsector en de bibliotheken om de mediawijsheid van jongeren te stimuleren. MovieZone en Klassefilm zijn een paar van Eye’s langlopende educatieprojecten voor het basis- en voortgezet onderwijs. Meer over Educatie.

Presentatie
Dagelijks trekken bijna twintig filmvoorstellingen voorbij in de zalen van Eye, van de vroegste stille komedies tot hedendaagse experimentele producties. Voeg daarbij de vier grote tentoonstellingen in de expositieruimte, de samenwerkingen met universiteiten, het Concertgebouw en tal van festivals, en het is duidelijk dat Eye zich graag breed profileert. Daarbij mikt het op prikkelende (online) presentaties waarin live muziek, voordracht en andere expressievormen een belangrijke rol spelen. Bekijk hier een overzicht.

Promotie
Eye spant zich in om bij een zo groot mogelijk publiek de passie voor film op te wekken. Het ziet zichzelf als de ambassadeur van de film en wil eventuele watervrees voor wat vroeger met een sjiek woord ‘cinematografie’ heette, wegnemen. Eye is er voor kenners, liefhebbers én iedereen die zich wil laten verleiden door het beeld. Om deze missie te verwerkelijken zoekt Eye samenwerking met diverse partijen in de culturele sector en het bedrijfsleven. In het buitenland is Eye International hét gezicht van de Nederlandse film.

organogram