Skip to content

Digitale opslag & conservering

Eye geldt wereldwijd als expert op het gebied van filmrestauratie en -digitalisering.

Restauratie en digitalisatie in het Eye Collectiecentrum
© Paul van Riel

Eye wordt internationaal geprezen om zijn inzet voor het behoud van het filmerfgoed. Ook in de digitale ontsluiting van de collectie vervult Eye een voortrekkersrol. Met spraakmakende restauraties van vroege films als Beyond the Rocks, Signori Giurati en de digitalisering van bijvoorbeeld het Jean Desmet-archief heeft Eye internationaal de aandacht getrokken.

De restauratoren besteden veel aandacht aan kwetsbare collectie-onderdelen als de nitraatfilm. Deze bijzondere verzameling uit de eerste helft van de 20ste eeuw behoeft permanente aandacht: het materiaal is uiterst brandbaar en wordt daarom overgezet op nieuwe dragers. Ook de acetaatfilms worden in de gaten gehouden: verkleuring en verzuring vormen een constante dreiging.

Frame uit De Dam te Amsterdam omstreeks 1900.
Frame uit De Dam te Amsterdam omstreeks 1900.

Inmiddels is zo’n 15 procent van de collectie gedigitaliseerd en te vinden via onze kanalen op YouTube en Open Beelden.

Internationale prijzen

Eye wordt geroemd om zijn technologisch hoogstaande restauraties van klassiekers en experimentele en stille films. Films als Beyond the Rocks (1922, met Rudolph Valentino en Gloria Swanson), J’accuse! (Abel Gance, 1919) en Wan Pipel (Pim de la Parra, 1976) kregen dankzij de inspanningen van Eye een tweede leven als fraai gerestaureerde kopie. Voor zijn restauratiewerk won Eye meerdere internationale prijzen, waaronder de Jean Mitry Award, de Film Preservation Honors en de Prix Henri Langlois.

Filmblikken.
Filmblikken.
Filmblikken controle.
Filmblikken controle.