Skip to content

Kijk en luister thuis

Onze medewerkers tippen hun favorieten uit het online aanbod en maken hun selectie uit verschillende Top 100-filmlijstjes. Je kunt uren struinen door onze eigen online filmcollectie. Ook gidsen we je langs de beste filmplatforms.

Kijk en luister

Eye bij je thuis

still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

Eye Film Player

De Eye Film Player is het streamingplatform waar je on demand een groeiende selectie titels uit de collectie van Eye kunt bekijken.

campagnebeeld Picl

Picl

Op Picl bekijk je een selectie van de nieuwste, prijswinnende films en documentaires gewoon thuis, wanneer jij dat wilt. Nu ook op de nieuwe streamingapp.

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... (algemeen)
illustratie: Aafke Bouwman

Podcast: Op de vijfde rij...

In de podcast-serie Op de vijfde rij... vertelt Cesar Majorana mooie en bijzondere filmverhalen uit heden en verleden. Een samenwerking tussen VPRO Cinema en Eye Filmmuseum.

Podcasts

In Eye draait het om beelden, maar ook om verbeelding. Luister naar lezingen, gesprekken en radio en droom weg bij filmmuziek.

campagnebeeld Short Scores

Short Scores

Een nieuwe generatie muzikanten en componisten maakt een nieuwe mini-filmscore bij een zelfgekozen kort filmfragment uit de collectie van Eye.

Drie generaties over de verbeelding van Zwarte identiteit in Nederlandse cinema

Ivan Barbosa en Roelof Jan Minneboo in gesprek met Jack Monkau (1939), Kenneth Herdigein (1959) en Yootha Wong-Loi-Sing (1987).

© Ralph Richter
© Ralph Richter

Videoregistraties

Heb je een evenement in Eye gemist? Hieronder vind je videoregistraties van een aantal evenementen in Eye.

campagnebeeld video essays

Video essays

De programmeurs praten je bij over hun ontdekkingen, fascinaties en ervaringen, steeds rond een film of thema. Met filmfragmenten, clips, trailers en soundtracks.

Still VERS filmpje

Wat is de cinema van de toekomst?

In deze nieuwe online serie vertellen vijf jonge filmtalenten over wat hen inspireert in de films van de kunstenaars van de Vive le cinéma! tentoonstelling.

De collectie online

Naast de Eye Film Player, waar je films uit de Eye-collectie gratis kan zien of kan huren, kan je ook op YouTube terecht voor schatten uit de collectie.

Ga naar YouTube
Still from Uit het rijk der kristallen (1927), J.C. Mol.
Still van Uit het rijk der kristallen (1927), J.C. Mol.

Filmdossiers

Eye geeft regelmatig extra aandacht aan specifieke films uit de collectie, of actuele gebeurtenissen die een link hebben met de collectie. Verdiep je kennis over de collectie door interessante filmcases te lezen!

Naar filmdossiers

Korte films, getipt voor deze tijd

De korte film is een spannende filmvorm, waarin jong talent zich vaak als eerste aandient. Een groot aantal Nederlandse korte films vindt zijn weg naar de bioscopen via de Korte Film Poule, het distributieplatform van Eye. Voor wie graag thuis kijkt, heeft Eye een aantal online programma’s samengesteld, die de tijd reflecteren.

De beste films aller tijden inhalen

Lijsten met de beste films aller tijden zijn er bijna meer dan films zelf, maar enkele springen eruit omdat ze gemaakt zijn door gerenommeerde instellingen of vaak gebruikt worden door filmliefhebbers. We geven een overzicht van de leukste lijsten.

Meer om te ontdekken

myLum

MUBI

Mark Cousins' 40 Days to Learn Film

Bong Joon-ho's favoriete Zuid-Koreaanse films, gratis online te zien

Film.nl

IFFR Unleashed

IDFA.nl

Cinetree

Cinemember

De Filmkrant

Open Culture

European Film Gateway

Kijk-goed biedt lesmaterialen

Internet Archive

Talking Shorts