Skip to content

Eye Study

De Eye Study is de grootste filmbibliotheek en -mediatheek van Nederland. Hier vind je gedigitaliseerde films, dvd’s, foto’s, affiches, festivalmaterialen, filmtijdschriften, boeken en unieke archieven van Nederlandse filmmakers. Zoek je iets specifieks of wil je inspiratie opdoen in onze collecties? Onze specialisten helpen je graag op weg.

Binnen in de Eye Study
© Paul van Riel
Binnen in de Eye Study
© Paul van Riel

De Eye Study is dinsdag t/m donderdag geopend tussen 11:00 en 16:00 uur.

Locatie: het Eye Collectiecentrum op Asterweg 26, Amsterdam.

Het aantal plekken is beperkt, reserveer daarom voorafgaand aan je bezoek een werkplek.

affiche Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)
Metropolis: vroeg ontwerp uit 1926 door Werner Graul, beeltenis die destijds het meest gebruikt werd in de publiciteitscampagne

De Eye Study is dé bron van kennis voor studenten, onderzoekers, filmmakers en filmliefhebbers. Materialen uit ons archief zijn vindbaar via onze computers en kunnen hier worden ingezien. Beeldresearch, archiefonderzoek of wil je gewoon inspiratie opdoen? Wij bieden werkplekken zodat je direct aan de slag kan gaan.

“I think one of the privileges of being a filmmaker is the opportunity to remain a kind of perpetual student.”

Edward Zwick, regisseur van The Last Samurai

affiche Coraline (Henry Selick, US 2009)
Coraline: Amerikaanse stop-motion animatiefilm gebaseerd op Neil Gaiman’s gelijknamige novelle, met animaties van de Japanse illustrator Tadahiro Uesugi
affiche Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)
Metropolis: beroemd affiche uit 1927, ontworpen door Heinz Schulz-Neudamm, beschouwd als het momenteel meest kostbare filmaffiche ter wereld

Faciliteiten

- 14 werkplekken
- waarvan 6 werkplekken met computers met catalogustoegang
- 3 laptops met catalogustoegang
- 2 mediacabines
- 6 koptelefoons
- Wifi, printen, scannen, kopiëren
- Koffie en thee in de lounge

Zoeken

Je doorzoekt onze collecties in twee databases. Deze databases zijn openbaar, maar alleen in de Eye Study kan je gedigitaliseerde films en andere gedigitaliseerde materialen bekijken.

Collection Eye (CE)

Voor films, foto’s, affiches en archiefinventarissen. Buiten de Eye Study is gedigitaliseerd materiaal uit deze database niet raadpleegbaar.

Eye Catalogus CE

Bibliotheekcatalogus

Voor boeken, tijdschriften, artikelen, knipsels en dvd’s. Digitale documenten en knipsels zijn, indien auteursrechtvrij, ook thuis raadpleegbaar.

Bibliotheekcatalogus

Materialen

De open opstelling in de Eye Study omvat slechts een klein deel van onze bibliotheekcollectie. Het meeste materiaal moet je selecteren en reserveren in de bibliotheekcatalogus. Er worden geen materialen uitgeleend.

Gedigitaliseerde films en beelden uit de collectie

Ruim 14.000 gedigitaliseerde films, foto’s en affiches zijn direct te bekijken. Hiervoor is het mogelijk om een mediacabine te reserveren.

Boeken, jaarverslagen, festivalcatalogi en seriële uitgaven

30.000 boeken, jaarverslagen en festivalcatalogi uit de hele wereld. Dit zijn voornamelijk Nederlands- en Engelstalige publicaties. De bibliotheekcollectie bevat daarnaast ook een rijk aanbod aan Franse en Duitse publicaties.

Tijdschrifttitels en knipselarchief

1900 tijdschrifttitels (vanaf 1850), waaronder 48 lopende abonnementen. Het knipselarchief bevat ruim 250.000 knipsels uit voornamelijk Nederlandse dagbladen. Deze zijn digitaal beschikbaar.

Persoonsarchieven

Eye beheert meer dan 150 archieven van Nederlandse filmmakers, instellingen en productiemaatschappijen. Deze archieven zijn opvraagbaar aan de hand van de inventarislijsten in de bibliotheekcatalogus.

Neem een kijkje achter de schermen van de Eye Study.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Het Eye Collectiecentrum in Amsterdam-Noord
© Ton Söder

“Ik heb bij Eye Study aan mijn thesis gewerkt en kan iedere student of onderzoeker deze plek aanbevelen om te werken. Het is ontzettend handig omdat je hier alle bronnen tot je beschikking hebt. Daarnaast zijn er specialisten aanwezig die hulp bieden bij het zoeken naar materiaal.”

Bonnie van Vugt, student Universiteit Utrecht

Partner Eye Study

Studieplekkenkaart van AdamNet

De Studieplekkenkaart van AdamNet is een wegwijzer naar de vele studieplekken én collecties die de stad rijk is. Voor het raadplegen van de collecties van Eye Filmmuseum ben je in de Eye Study aan het goede adres.