De Eye Study is dé bron van kennis voor studenten, onderzoekers, filmmakers en filmliefhebbers. Materialen uit ons archief zijn vindbaar via onze computers en kunnen hier worden ingezien. Beeldresearch, archiefonderzoek of wil je gewoon inspiratie opdoen? Wij bieden werkplekken zodat je direct aan de slag kan gaan.
Eye Study
De Eye Study is de grootste filmbibliotheek en -mediatheek van Nederland. Hier vind je gedigitaliseerde films, dvd’s, foto’s, affiches, festivalmaterialen, filmtijdschriften, boeken en unieke archieven van Nederlandse filmmakers. Zoek je iets specifieks of wil je inspiratie opdoen in onze collecties? Onze specialisten helpen je graag op weg.


De Eye Study is dinsdag tot en met vrijdag geopend tussen 11:00 en 16:00 uur.
Locatie: het Eye Collectiecentrum op Asterweg 26, Amsterdam.
Het aantal plekken is beperkt, reserveer daarom voorafgaand aan je bezoek een werkplek.

“I think one of the privileges of being a filmmaker is the opportunity to remain a kind of perpetual student.”
Edward Zwick, regisseur van The Last Samurai


Faciliteiten
- 14 werkplekken
- waarvan 6 werkplekken met computers met catalogustoegang
- 3 laptops met catalogustoegang
- 2 mediacabines
- 6 koptelefoons
- Wifi, printen, scannen, kopiëren
- Koffie en thee in de lounge
Zoeken
Je doorzoekt onze collecties in twee databases. Deze databases zijn openbaar, maar alleen in de Eye Study kan je gedigitaliseerde films en andere gedigitaliseerde materialen bekijken.
Collection Eye (CE)
Voor films, foto’s, affiches en archiefinventarissen. Buiten de Eye Study is gedigitaliseerd materiaal uit deze database niet raadpleegbaar.
Eye Catalogus CEBibliotheekcatalogus
Voor boeken, tijdschriften, artikelen, knipsels en dvd’s. Digitale documenten en knipsels zijn, indien auteursrechtvrij, ook thuis raadpleegbaar.
BibliotheekcatalogusMaterialen
De open opstelling in de Eye Study omvat slechts een klein deel van onze bibliotheekcollectie. Het meeste materiaal moet je selecteren en reserveren in de bibliotheekcatalogus. Er worden geen materialen uitgeleend.
Gedigitaliseerde films en beelden uit de collectie
Ruim 14.000 gedigitaliseerde films, foto’s en affiches zijn direct te bekijken. Hiervoor is het mogelijk om een mediacabine te reserveren.
Boeken, jaarverslagen, festivalcatalogi en seriële uitgaven
30.000 boeken, jaarverslagen en festivalcatalogi uit de hele wereld. Dit zijn voornamelijk Nederlands- en Engelstalige publicaties. De bibliotheekcollectie bevat daarnaast ook een rijk aanbod aan Franse en Duitse publicaties.
Tijdschrifttitels en knipselarchief
1900 tijdschrifttitels (vanaf 1850), waaronder 48 lopende abonnementen. Het knipselarchief bevat ruim 250.000 knipsels uit voornamelijk Nederlandse dagbladen. Deze zijn digitaal beschikbaar.
Persoonsarchieven
Eye beheert meer dan 150 archieven van Nederlandse filmmakers, instellingen en productiemaatschappijen. Deze archieven zijn opvraagbaar aan de hand van de inventarislijsten in de bibliotheekcatalogus.
Neem een kijkje achter de schermen van de Eye Study.

“Ik heb bij Eye Study aan mijn thesis gewerkt en kan iedere student of onderzoeker deze plek aanbevelen om te werken. Het is ontzettend handig omdat je hier alle bronnen tot je beschikking hebt. Daarnaast zijn er specialisten aanwezig die hulp bieden bij het zoeken naar materiaal.”
Bonnie van Vugt, student Universiteit Utrecht
Studieplekkenkaart van AdamNet
De Studieplekkenkaart van AdamNet is een wegwijzer naar de vele studieplekken én collecties die de stad rijk is. Voor het raadplegen van de collecties van Eye Filmmuseum ben je in de Eye Study aan het goede adres.