educatie

n.b.: maandag 17 juni is Eye de hele dag gesloten

Ontdek samen met je leerlingen via interactieve filmvoorstellingen, workshops, rondleidingen, lesmateriaal en online series de kracht, schoonheid en magie van film. Eye heeft een uniek aanbod aan educatieve programma's voor alle leeftijden.

Kinderen en jongeren groeien op in een beeldcultuur. Films kijken, maken en delen is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Eye inspireert je om verder te kijken.

De belangrijkste aspecten van onze educatieve programma’s zijn kritisch kijken, creatief maken en bewust delen. Wat doen beelden met jou en wat kan jij doen met beelden? Bij vrijwel alle educatieve activiteiten wordt gewerkt met materiaal uit de eigen collectie, het filmarchief van Eye.

Eye en filmeducatie

Eye is het enige filmmuseum in Nederland en wordt wereldwijd geroemd om zijn expertise op het gebied van filmcollectie, -onderzoek en -educatie. De collectie wordt bewaard en gerestaureerd in het gloednieuwe Collectiecentrum en vormt ons nationale filmgeheugen. De topstukken kun je bewonderen in het museum. Daar vertonen we films – van beroemde filmklassieker tot nieuwste arthouse–, is een tentoonstellingsruimte over de kunst van het bewegend beeld en een serie filmapparaten die verspreid door het gebouw de wereld van film belichten.

Voor onze innovatieve educatieprogramma’s gebruiken we de filmzalen, tentoonstellingsruimtes en studio als klaslokaal. De interactieve installaties, films en fragmenten uit de collectie zijn het lesmateriaal. We organiseren seminars en debatten, docentenworkshops en trainingen over film(educatie) in heel het land. We adviseren over filmeducatie aan het onderwijs, culturele instellingen, filmfestivals en filmprofessionals. We coördineren het Netwerk Filmeducatie en het Amsterdams Filmmenu. We ontwikkelen lesmaterialen voor alle onderwijsniveaus, zoals de lesmethode Avonturen in het Donker, en stimuleren jong film talent met MovieZone. Jaarlijks bezoeken meer dan 11.000 leerlingen het museum en maken duizenden scholen door heel Nederland gebruik van onze lesmaterialen en gastlessen.

Hier vind je ons aanbod voor het onderwijs. Daarnaast ontwikkelt Eye ook programma's, producten en activiteiten voor de buitenschoolse bezoekers van het museum. Denk aan Eye on Art, de Speurtocht dwars door het museumgebouw boordevol optische illusies, Cinemini voor de allerkleinsten, de videotour Eye walk, vakantieworkshops, rondleidingen (in Nederlandse gebarentaal) en meer.

Filmprofessionals

Filmprofessionals kunnen bij ons terecht voor advies over filmprogrammering- en selectie, deskundigheidsbevordering, didactiek en de ontwikkeling en toepassing van filmeducatieve activiteiten en materialen. Voor filmtheaters in het hele land is lesmateriaal van Eye beschikbaar om te gebruiken bij schoolvoorstellingen. Eye maakt in samenwerking met het Filmfonds en producenten lesmateriaal bij actuele jeugdfilms.

Heb je als vertoner of producent de wens (meer) schoolgroepen te bereiken? Wil je meer weten over de mogelijkheden van filmeducatie, toegespitst op een specifieke situatie en doelgroep? Ben je op zoek naar mogelijke samenwerkingspartners voor een filmeducatief project? Ben je op zoek naar een koppeling van filmeducatie met leer- en kerndoelen voor verschillende onderwijstypen? Wil je weten welke actuele films geschikt zijn voor jongere doelgroepen? Wil je feedback op een subsidieaanvraag voor een filmeducatief project?

Neem voor advies en meer informatie contact op met educatie@eyefilm.nl 

Blijf op de hoogte van ons laatste educatienieuws

contact

Eye, afdeling educatie
IJpromenade 1,1031 KT Amsterdam
020 – 7582 360
educatie@eyefilm.nl