educatie

Eye Filmmuseum is momenteel gesloten. Wil je (in je klas) aan filmeducatie doen? Neem contact op met educatie@eyefilm.nl, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Film is overal. Van die grappige TikTok-video, tot je favoriete speelfilm op het grote doek. In onze mediarijke maatschappij is filmeducatie van groot belang. Het begrijpen en gebruiken van bewegend beeld is een onmisbare vaardigheid. 

Laat jij je leerlingen verder kijken, méér zien? Ontdek samen alles over film in Eye Filmmuseum én in je klas.

Met onze lesmaterialen en programma's leren je leerlingen alles over filmtechniek, de invloed van media en het vertellen van een verhaal. Ze ontdekken film als kunstvorm en leren kritisch te kijken. We gebruiken daarbij uniek filmmateriaal uit de museumcollectie.

Schrijf je in en ontdek maandelijks wat je met film in jouw klas kunt doen.

contact

Eye Filmmuseum
IJpromenade 1,1031 KT Amsterdam
020 – 7582 360
educatie@eyefilm.nl

eye filmmuseum & filmeducatie

Eye is het enige filmmuseum in Nederland en wordt wereldwijd geroemd om zijn expertise op het gebied van filmcollectie, -onderzoek en -educatie. De collectie wordt bewaard en gerestaureerd in het collectiecentrum en vormt ons nationale filmgeheugen. De topstukken kun je bewonderen op de benedenverdieping van het museum. Eye laat je meer zien. We vertonen films – van beroemde filmklassieker tot nieuwste arthouse–, en bieden een podium aan steeds nieuwe film- en beeldendkunstenaars in de grote tentoonstellingsruimte. Een serie speelse filmapparaten verspreid door het gebouw belichten de wereld van de filmtechniek.

Onze innovatieve onderwijsprogramma’s ontwikkelen we zelf. We gebruiken we de filmzalen, tentoonstellingsruimtes en studio als klaslokaal, maar bieden ook lesmaterialen en lessen aan in de klas. We ontwikkelen lesmaterialen voor alle onderwijsniveaus, zoals de lesmethode film Avonturen in het Donker, en stimuleren jong filmtalent met MovieZone.

landelijke rol
Eye Filmmuseum heeft een landelijke, coördinerende rol als het gaat om filmeducatie. We organiseren seminars en debatten, docentenworkshops en trainingen over film(educatie) in heel het land. We adviseren over filmeducatie aan het onderwijs, culturele instellingen, filmfestivals en filmprofessionals. We coördineren het Netwerk Filmeducatie en het Amsterdams Filmmenu.

voor filmprofessionals

Filmprofessionals kunnen bij ons terecht voor advies over filmprogrammering- en selectie, deskundigheidsbevordering, didactiek en de ontwikkeling en toepassing van filmeducatieve activiteiten en materialen. Voor filmtheaters in het hele land is ons lesmateriaal beschikbaar om te gebruiken bij schoolvoorstellingen. We maken in samenwerking met het Filmfonds en producenten lesmateriaal bij actuele jeugdfilms.

Heb je als vertoner of producent de wens (meer) schoolgroepen te bereiken? Wil je meer weten over de mogelijkheden van filmeducatie, toegespitst op een specifieke situatie en doelgroep? Ben je op zoek naar mogelijke samenwerkingspartners voor een filmeducatief project? Ben je op zoek naar een koppeling van filmeducatie met leer- en kerndoelen voor verschillende onderwijstypen? Wil je weten welke actuele films geschikt zijn voor jongere doelgroepen? Wil je feedback op een subsidieaanvraag voor een filmeducatief project? Dan kun je altijd bij ons terecht.

cinemini europe

Een methode filmeducatie voor 3-6 jarigen

Kinderen staan op hele jonge leeftijd open voor vele verschillende vormen van kunst. Zij reageren actief op abstracte en experimentele films, die hen veel ruimte voor verbeelding geven. Maar zij genieten net zo goed van verhalende films en documentaires.

Hoe en op welke manier kun je lessen over film en media geven aan kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud? Dat onderzoeken wij met onze partners in Cinemini Europe met als doel eind 2020 een filmeducatief pakket met films, activiteiten en lesmaterialen op te leveren en beschikbaar te stellen, waarmee kinderen op voorscholen, kinderdagverblijven en kleuterklassen spelenderwijs de wereld van film ontdekken.

Cinemini Europe is een project van Österreichisches Filmmuseum, Deutsches Filminstitut & Filmmuseum, Kinodvor Cinema Ljubljana, Taartrovers en Eye Filmmuseum en wordt ondersteund door Creative Europe.