educatie

Boek je filmtickettentoonstellingsticket online of maak een reservering voor het restaurant.
Lees hier de Corona-maatregelen. Cinema 2 heeft een huiskameropstelling. Bekijk de foto's.

Film is overal. Van de magie van het witte doek tot die grappige TikTok-video. In onze mediarijke maatschappij is het begrijpen en gebruiken van bewegend beeld dan ook een onmisbare vaardigheid. Laat je leerlingen verder kijken, méér zien.

Hieronder vind je ons gratis online lesmateriaal voor thuis(onderwijs). 

Blijf op de hoogte van ons aanbod en ontvang het laatste nieuws over filmeducatie

contact

Eye Filmmuseum
IJpromenade 1,1031 KT Amsterdam
020 – 7582 360
educatie@eyefilm.nl

 • meer met film!

  tip voor thuis | po

  Lesbrief boordevol filmtips met kijkvragen en maakopdrachten, voor alle leerjaren uit het basisonderwijs.

   

 • avonturen in het donker

  tip voor thuis | po

  Gratis lesmethode film, inzetbaar bij alle films en video's die je kijkt.

 • kort voor kids

  tip voor thuis | po

  Iedere week een oude, nieuwe, grappige of mooie korte film met een spel-, kijk- of maakopdracht. 

 • wat kijk je nou?

  tip voor thuis | po vo

  Duik in de (maak)wereld van film met deze zesdelige serie.

 • kijk-goed

  tip voor thuis | alle onderwijsniveaus

  Uitgebreide database met (korte) films en lesmateriaal.

 • acteren voor de camera

  tip voor thuis | po, onderbouw vo

  Geloofwaardig spelen, als echte filmsterren op het grote witte doek.

 • wat is film

  tip voor thuis | po

  Ontdek alles over het ontstaan en de werking van film met deze brochure. 

eye filmmuseum & filmeducatie

Eye is het enige filmmuseum in Nederland en wordt wereldwijd geroemd om zijn expertise op het gebied van filmcollectie, -onderzoek en -educatie. De collectie wordt bewaard en gerestaureerd in het collectiecentrum en vormt ons nationale filmgeheugen. De topstukken kun je bewonderen op de benedenverdieping van het museum. Eye laat je meer zien. We vertonen films – van beroemde filmklassieker tot nieuwste arthouse–, en bieden een podium aan steeds nieuwe film- en beeldendkunstenaars in de grote tentoonstellingsruimte. Een serie speelse filmapparaten verspreid door het gebouw belichten de wereld van de filmtechniek.

Onze innovatieve onderwijsprogramma’s ontwikkelen we zelf. We gebruiken we de filmzalen, tentoonstellingsruimtes en studio als klaslokaal, maar bieden ook lesmaterialen en lessen aan in de klas. We ontwikkelen lesmaterialen voor alle onderwijsniveaus, zoals de lesmethode film Avonturen in het Donker, en stimuleren jong filmtalent met MovieZone.

landelijke rol
Eye Filmmuseum heeft een landelijke, coördinerende rol als het gaat om filmeducatie. We organiseren seminars en debatten, docentenworkshops en trainingen over film(educatie) in heel het land. We adviseren over filmeducatie aan het onderwijs, culturele instellingen, filmfestivals en filmprofessionals. We coördineren het Netwerk Filmeducatie en het Amsterdams Filmmenu.

voor filmprofessionals

Filmprofessionals kunnen bij ons terecht voor advies over filmprogrammering- en selectie, deskundigheidsbevordering, didactiek en de ontwikkeling en toepassing van filmeducatieve activiteiten en materialen. Voor filmtheaters in het hele land is ons lesmateriaal beschikbaar om te gebruiken bij schoolvoorstellingen. We maken in samenwerking met het Filmfonds en producenten lesmateriaal bij actuele jeugdfilms.

Heb je als vertoner of producent de wens (meer) schoolgroepen te bereiken? Wil je meer weten over de mogelijkheden van filmeducatie, toegespitst op een specifieke situatie en doelgroep? Ben je op zoek naar mogelijke samenwerkingspartners voor een filmeducatief project? Ben je op zoek naar een koppeling van filmeducatie met leer- en kerndoelen voor verschillende onderwijstypen? Wil je weten welke actuele films geschikt zijn voor jongere doelgroepen? Wil je feedback op een subsidieaanvraag voor een filmeducatief project? Dan kun je altijd bij ons terecht.

cinemini europe

Een methode filmeducatie voor 3-6 jarigen

Kinderen staan op hele jonge leeftijd open voor vele verschillende vormen van kunst. Zij reageren actief op abstracte en experimentele films, die hen veel ruimte voor verbeelding geven. Maar zij genieten net zo goed van verhalende films en documentaires.

Hoe en op welke manier kun je lessen over film en media geven aan kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud? Dat onderzoeken wij met onze partners in Cinemini Europe met als doel eind 2020 een filmeducatief pakket met films, activiteiten en lesmaterialen op te leveren en beschikbaar te stellen, waarmee kinderen op voorscholen, kinderdagverblijven en kleuterklassen spelenderwijs de wereld van film ontdekken.

Cinemini Europe is een project van Österreichisches Filmmuseum, Deutsches Filminstitut & Filmmuseum, Kinodvor Cinema Ljubljana, Taartrovers en Eye Filmmuseum en wordt ondersteund door Creative Europe.