Skip to content
NLEN
Still Soul Power 1

Soul Power

Jeffrey Levy-Hinte / US, CD, 2008 / 92 min.

Voor Black Light koos Africadelic de documentaire Soul Power, een legendarisch optreden van James Brown, B.B. King, Bill Withers, Miriam Makeba en Celia Cruz.

Poster Soul Power

Voor Black Light koos Africadelic Soul Power, een documentaire over het legendarische concert Zaïre 74 in Kinshasa met veel van de grootste artiesten uit Afrika en de Afrikaanse diaspora, zoals Franco, Tabu Ley, Abeti, Miriam Makeba, James Brown, B.B. King, Bill Withers en Celia Cruz. Otiniel Silva (Mano) geeft vanavond een inleiding en gaat na de film in gesprek met de Congolese filosoof Grâce Ndjako.

De muziekdocumentaire Soul Power vertelt het verhaal van Zaïre 74, het beroemde muziekfestival in Kinshasa, waar naast de beste muzikanten uit Zaïre (tegenwoordig de Democratische Republiek Congo), ook de grootste soulartiesten uit de Verenigde Staten van die tijd optraden, inclusief James Brown, de godfather van de soul.

Het festival, dat drie nachten duurde, werd gehouden vóór de legendarische 'Rumble in the Jungle’, de bokswedstrijd van de eeuw tussen Muhammad Ali en George Foreman. Muzikant Hugh Masekela en producer Stewart Levine werkten hiervoor samen met bokspromotor Don King. Het idee was om een reünie te organiseren tussen Afrika en de Afrikaanse diaspora, net zoals bijvoorbeeld het Fesman Festival 1966 in Senegal, wat ook de inspiratie voor Mano was om het Africadelic Festival te starten.

Enkele beelden van het festival waren eerder te zien in When We Were Kings (1996), de Oscarwinnende sportdocumentaire van Léon Gast. Deze film richtte zich vooral op de bokswedstrijd en liet weinig van het festival zien, en nog minder van de Afrikaanse artiesten die optraden. Soul Power gaat juist over het festival en laat ook veel van de optredens van de Afrikaanse artiesten zien. Niet alleen de bokswedstrijd, maar ook zeker het festival kan worden gezien als een van de belangrijkste culturele evenementen ooit georganiseerd op het Afrikaanse continent.

Africadelic

Africadelic koos de film uit voor deze Black Light-avond. Het Africadelic Festival is een jaarlijks evenement rondom Internationale Afrikadag op 25 mei. Door middel van concerten, films en talks biedt het festival altijd een reflectie op de staat van Afrika en een viering van de culturele creativiteit uit het continent en de diaspora.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jeffrey Levy-Hinte

Productiejaar

2008

Productieland(en)

US, CD

Originele titel

Soul Power

Lengte

92 min.

Taal

Engels, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak

Why in Eye

Eye slaat de handen ineen met het bevriende Africadelic Festival, dat voor de gelegenheid in ons archief dook om er een parel uit op te vissen.

Still Soul Power 6
Still Soul Power 7

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.