Skip to content
NLEN
header Xtended: Venice VR Expanded 2021

Venice VR Expanded + VR-installations

Bekijk trailer

2021 / 135 min.

Venice VR Expanded, de volledige selectie van VR-werken van het Filmfestival Venetië, is in september ook te zien in Eye Filmmuseum, aangevuld met drie recente artistieke en ruimtelijke virtual reality-werken van Nederlandse en Belgische makers.

poster Xtended: Venice VR Expanded 2021

Na het succes van vorig jaar is het prestigieuze Virtual Reality-programma van het filmfestival van Venetië, met 33 VR-ervaringen waarvan 20 in competitie, niet alleen te ervaren op het Lido van Venetië, maar ook in een netwerk van satellietlocaties. Wereldwijd maken daar veertien internationale culturele instellingen en musea deel van uit, waaronder Eye Filmmuseum.

Dit keer zijn er in Eye ook drie ruimtelijke VR-installaties te zien, waarvan er een deel uitmaakt van het Venetiaanse competitieprogramma. Alle drie zijn van de hand van makers uit de Benelux.

Let op: Het VR-aanbod is groter dan je in één tijdslot kunt ervaren.

Kom s.v.p. op tijd! Als bezoeker verzamel je bij de entree rechts van de receptie bij het Venice VR Meeting Point. Daar krijg je een gepersonaliseerde routekaart met een selectie van de VR-ervaringen, uitgaande van jouw wensen en de beschikbaarheid van de ervaringen.

VR kan bijwerkingen hebben. Lees hier meer over simulatieziekte.
Helaas zijn Angels of Amsterdam en Apart / Samen niet rolstoel toegankelijk.


Venice VR Expanded

In de Room at the Top kan je zelf een selectie maken welke van de 33 werken in Venice VR Expanded je wilt zien. Je krijgt ter plekke deze handout om je te helpen kiezen.

Apart / Samen
(Demian Albers en Micha Hamel)
Deze VR-ervaring van schrijver/muzikant Micha Hamel en VR-maker Demian Albers voelt zowel groots als intiem. Groots omdat je in deze room scale VR-ervaring op het ritme van de woorden vrij rond kunt wandelen door de driedimensionale tekeningen. Intiem omdat je in Apart / Samen letterlijk in een liefdesrelatie duikt die op de klippen dreigt te lopen. Door de speels getekende tableaus en de intuïtieve interactie beleef je de jeugdherinneringen van de geliefden die tegenpolen blijken. Als volwassenen hebben ze hun eigen gevoelens en verwachtingen. Welke kies jij om aan te horen of te onderzoeken? Door deze keuzevrijheid en het feit dat je nooit alles kunt meekrijgen, wordt hun liefdesgeschiedenis voor de bezoeker een subjectieve én intuïtieve ervaring.

Apart / Samen is geselecteerd voor het Gouden Kalf Digitale Cultuur tijdens het Nederlands Film Festival.

Angels of Amsterdam
(Anna Abrahams en Avinash Changa) (bekijk trailer)
Als gast van een speelhuis in zeventiende-eeuws Amsterdam word je deelgenoot van een belangrijke episode in het leven van vier jonge vrouwen. Je ontmoet Maritgen Jans die besluit te transformeren tot David Jansz, de weggelopen tot slaafgemaakte Juliana die zich verschuilt voor de man die haar als zijn eigendom beschouwt, de kansloze migrant Elsje Christiaens die in een vlaag van wanhoop haar slaapvrouw met een bijl te lijf gaat, en Soete Cut die van haar seksualiteit haar kracht maakt. Vier strijdlustige engelen voor wie het goud van de Gouden Eeuw onbereikbaar was. Ieder van hen nam, op haar eigen manier, haar lot in eigen handen.

Angels of Amsterdam is de enige geselecteerde Nederlandse inzending voor de VR-competitie van het filmfestival van Venetië. Het werk is ook geselecteerd voor het Gouden Kalf Digitale Cultuur tijdens het Nederlands Film Festival.

Hands-on Hamlet
(CREW – Eric Joris)
Presentatie in samenwerking met De Brakke Grond
Let op: mee te maken van 1 t/m 5 september!

Hoe te handelen in een wereld vol conflict als elke moraal bepaald wordt door een ander mens- en wereldbeeld? CREW buigt zich over deze en andere actuele Hamlet-vragen. In deze installatie stap je via een videobril fysiek en virtueel rond in de wereld van Hamlet. Al dwalend door de imaginaire gangen van Elsinore verplaats je je door een vijftal scènes die je vanuit verschillende perspectieven meemaakt. Het eerste is de virtuele 3D-wereld waar de personages in historische kostuums in een 17de-eeuws kasteel verschijnen. Het tweede is een ‘echte’ wereld die bestaat uit 360° videobeelden gefilmd tijdens het repetitieproces.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Productiejaar

2021

Lengte

135 min.

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
still uit Eurydice, een afdaling in oneindigheid (Celine Daemen, NL 2022)

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Apart / Samen (Demian Albers en Micha Hamel)
still uit Angels of Amsterdam ((Anna Abrahams & Avinash Changa)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.