Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
This Is Film 2021 1 Copyright

#1: Copyright

Bekijk trailer

This is Film! Film heritage in practice

In deze eerste sessie van de collegereeks This is Film! Film Heritage in Practice laat gastspreker Claudy Op den Kamp (Bournemouth University) zien op welke verschillende manieren auteursrecht in kunst en film wordt ‘geactiveerd’.

poster This is Film! Film Heritage in Practice 2021

Het maken van films met found footage is in het digitale tijdperk volledig veranderd. Auteursrecht is tegenwoordig een sleutelelement. Voor deze openingssessie van This is Film! heeft Eye een deskundige op dit gebied uitgenodigd om te vertellen over de rol van auteursrecht bij het toegang krijgen tot collecties in filmarchieven en het maken van films met found footage.

Lezing

In deze lezing behandelt gastspreker Claudy op den Kamp (Bournemouth University) de verschillende manieren waarop auteursrecht in kunst en film wordt 'geactiveerd', bijvoorbeeld in de Film ist-trilogie (1998-2009) van Gustav Deutsch.

Introductie door Giovanna Fossati (Hoofdconservator Eye en Professor Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam). Q&A in samenwerking met de Masterstudenten van het vak This is Film! aan de Universiteit van Amsterdam.

Film ist.

Als onderdeel van deze sessie presenteert Eye een speciale versie van de trilogie Film ist. van Gustav Deutsch op de Eye Film Player.

De in 2019 overleden Oostenrijkse filmmaker Gustav Deutsch was een meester in het found footage-filmgenre. Hij speurde filmarchieven overal ter wereld af op zoek naar archiefbeelden voor zijn filmcollages. ‘Filmmaker zonder camera’ en ‘found footage-jongleur’ werd hij ook wel genoemd.

Toen in 1995 cinema honderd jaar bestond, raakte Deutsch geïnteresseerd in de fenomenologie van film. ‘Een onderzoek naar het karakter van film’, zo omschrijft hij zelf het project Film ist. Het eerste deel richt zich op de technische kant aan de hand van wetenschappelijke en educatieve films, het tweede deel focust op de beginperiode en onderzoekt het nieuwe medium film als kunstvorm. Deutsch had een bijzonder hechte band met Eye Filmmuseum en voor zijn trilogie Film ist. putte hij dan ook rijkelijk uit de collectie van Eye.

Gast

Claudy Op den Kamp is de auteur van The Greatest Films Never Seen: The Film Archive and the Copyright Smokescreen (2018). Dit boek slaat een brug tussen archiefonderzoek en juridisch onderzoek en is gepubliceerd als onderdeel van de serie Framing Film van Amsterdam University Press en Eye Filmmuseum. Op den Kamp is programmamanager BA (hons) Film aan Bournemouth University, waar ze ook onderzoek doet voor het Centre for Intellectual Property Policy and Management. Ze promoveerde aan Plymouth University op het verband tussen auteursrechtelijk eigendom, toegang tot filmarchieven en filmhistoriografie. Ze is co-editor van A History of Intellectual Property in 50 Objects (Cambridge University Press, 2019).

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Lengte

173 min.

Voertaal

Engels

Originele titel

#1: Copyright

Onderdeel van

This is Film! 2021

This is Film! Film Heritage in Practice is een openbare collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Onder het overkoepelende thema van het recyclen, hergebruiken en remixen van films uit archieven (of fragmenten daaruit) toont de serie een breed scala aan archiefmateriaal dat op een creatieve manier is hergebruikt.

De videoregistraties van de lezingen vind je onderaan deze pagina.

Lees meer
campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2021
slide This is Film! 2021 #1: Copyright

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Steun Eye. Wordt lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op