Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
This is Film! 2022 #5: Aboubakar Sanogo

#5: Aboubakar Sanogo (African Film Heritage Project)

Bekijk trailer

This is Film! 2022 #5

Filmwetenschapper Aboubakar Sanogo houdt een lezing over de restauratie van Soleil Ô (1970) en de bijzondere inspanningen voor behoud van Afrikaans filmerfgoed door de African Film Heritage Project.

poster This is Film! Film Heritage in Practice 2022
Lezing

Aboubakar Sanogo vertelt over de uitdagingen van filmconservering in Afrika en geeft een kijkje achter de schermen van het African Film Heritage Project (AFHP). Dit initiatief heeft de conservering en restauratie van de Afrikaanse cinema tot doel en wil de bekendheid van Afrikaanse films vergroten door ze te laten vertonen in filmtheaters en op filmfestivals over de hele wereld.

Sanogo was nauw betrokken bij het restauratieproces van Soleil Ô (1970) van Med Hondo; Soleil Ô is de eerste titel van vijftig films die onder het African Film Heritage Projet worden gerestaureerd, vertoond en gedistribueerd.

Inleiding door Giovanna Fossati, hoofdconservator in Eye en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. De Q&A is een samenwerking met de masterstudenten Film Studies van de UvA.

Film: Soleil Ô (Oh, Sun!) (Med Hondo, FR/MR 1970, 104’)

Regiedebuut van de Mauretaanse filmmaker Med Hondo. Hondo’s eerste lange speelfilm volgt het leven van een zwarte West-Afrikaanse immigrant tijdens zijn tocht naar Parijs, op zoek naar werk en een beter leven.

De film behandelt kwesties rond ras en identiteit en is een waarschuwing tegen racisme en discriminatie. Soleil Ô ging in 1970 première in Cannes (Semaine de la Critique) en kreeg lovende kritieken.

Gast: Aboubakar Sanogo

Aboubakar Sanogo is universitair hoofddocent Filmwetenschappen aan Carleton University, Ottawa, Canada. Zijn onderzoeksgebied omvat onder meer Afrikaanse cinema, Afro-cinema in de diaspora en transnationale- en wereldcinema.

Sanogo is ook actief op het gebied van filmarchivering en filmerfgoed, koloniale cinema en postkolonialisme. Als secretaris voor de Noord-Amerikaanse tak van de Pan-Afrikaanse Federatie van Filmmakers (FEPACI) initieerde hij het FEPACI Archival Project, waarvan hij ook toezichthouder is.

Namens FEPACI leidt Sanogo tevens het African Film Heritage Project (AFHP), een grootschalig filmconserverings- en -restauratieproject dat tot stand komt in samenwerking met Martin Scorsese's Film Foundation en UNESCO.

Soleil Ô werd gerestaureerd door Cineteca di Bologna in het laboratorium L'Immagine Ritrovata in samenwerking met Med Hondo. De restauratie werd gefinancierd door de Hobson/Lucas Family Foundation en het World Cinema Project van de Film Foundation.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

204 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

This is Film! 2022

This is Film! Film Heritage in Practice is een jaarlijkse openbare collegereeks met internationale gastsprekers en filmvertoningen gewijd aan opmerkelijke projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

Lees meer
campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2022
slide This is Film! 2022 #5: Aboubakar Sanogo (African Film Heritage Project)

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Mede mogelijk gemaakt door

logo Cineteca Bologna
logo The Film Foundation
logo World Cinema Project

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op