Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Woman of Paris (Charles Chaplin, US 1923)

A Woman of Paris

Bekijk trailer

Charles Chaplin / US, 1923 / 81 min.

Een Chaplin-film zónder slapstick? A Woman of Paris, Chaplins tweede lange speelffilm, bewijst dat het kan. Over een eenvoudig meisje uit de provincie dat moet kiezen tussen echte liefde of een leven in luxe. 

poster A Woman of Paris (Charlie Chaplin) (Piece of Magic collection)

Omdat alle groten uit de filmgeschiedenis van tijd tot tijd nieuwe aandacht behoeven, brengt distributeur Piece of Magic maar liefst negen (gerestaureerde) films van het genie Charles Chaplin uit in de internationale theaters.

A Woman of Paris is Chaplins tweede lange speelfilm na The Kid (1921). Al stil (melo)drama is de film een buitenbeentje in Chaplins oeuvre. Het is de enige film waarin hij niet zelf optreedt en die geen comedy is. Een bewuste keuze: Chaplin wilde een van zijn favoriete actrices. Edna Purviance, een keer laten schitteren in een serieus drama.

Naturalistisch

Purviance is Marie, een jonge vrouw uit de Franse provincie die met haar grote liefde Jean de sprong naar Parijs zal wagen. Jean komt echter niet opdagen, Marie vertrekt alleen naar Parijs, waar ze de maintenée wordt van de rijke jetsetplayboy Pierre (Adolphe Menjou). Een jaar later loopt ze Jean weer tegen het lijf.

Chaplins naturalistisch gefilmd portret van een door botsende gevoelens en behoeftes verscheurde vrouw vond weinig weerklank bij het publiek, dat de tragikomische strapatsen van The Little Tramp miste. Edna Purviances lancering naar de serieuze rollen mislukte, wel zou de film grote meesters als Ernst Lubitsch en Michael Powell hebben geïnspireerd.

Details

Regisseur

Charles Chaplin

Productiejaar

1923

Productieland(en)

US

Originele titel

A Woman of Paris

Lengte

81 min.

Taal

none

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op