Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Aelita (soundwave)

Aelita

Yakov Protazanov / SUHH, 1924 / 75 min.

Laat een sciencefictionfilm uit de sovjettijd voorzien van een live soundtrack door performers Helena Basilova en Salvador Breed en je krijgt een verrassend resultaat. De reis gaat naar de rode planeet Mars, waar de mooie Aelita de scepter zwaait - een communistisch gestaalde ingenieur droomt van deze alleenheerseres, aan wie ideologisch wel een steekje los zit...

Poster Aelita

Rusland 1924, de oertijd van de Unie der Socialistische Sovjet Republieken. Een ingenieur in Moskou, voorvechter van de revolutionaire vooruitgang, droomt van een reis naar Mars. Daar regeert de mooie koningin Aelita als een ware vorstin.

Terwijl Aelita de ingenieur amoureus om haar vingers windt, probeert een met de professor meegereisde soldaat een proletarische revolutie te ontketenen onder Aelita’s onderdanen. De sovjetingenieur ziet zich gedwongen zijn geliefde ideologisch op het rechte pad te brengen…

Aelita is naar alle waarschijnlijkheid de eerste sciencefictionfilm uit de Sovjet-Unie (1922 -1991). Regisseur Iakov Protazanov baseerde zich op de gelijknamige roman van Aleksej Tolstoj, en liet de decorafdeling indrukwekkend modernistische decors ontwerpen, met strakke geometrisch-constructivistische vormen.

Sprong in de ruimte

Het productiondesign wees vooruit naar ‘de sprong in de ruimte’, de ultieme technologische uitdaging voor een natie van arbeiders en ingenieurs die achteloos de loop van rivieren keerde, fabrieken uit het niets deed verrijzen en het hooglied van de elektrificatie zong. live spel, live sounddesign.

De voorstelling wordt live begeleid door pianist Helena Basilova en sounddesigner Salavador Breed. De twee zoeken naar nieuwe manieren om sounddesign, live bespeelde instrumenten en geluidscollages bijeen te brengen in een stillefilmscore.

Basilova werkt met componisten en kunstenaars van over de hele wereld, en trad onder meer op in het Concertgebouw en Carnegie Hall, New York. Breed is geïnteresseerd in 'ruimte' als compositorisch element van de soundtrack. Eerder werkte hij met kunstenaars als Nick Knight en Warren du Preez & Nick Thornton Jones. Installatiekunst van zijn hand was te zien in de Dutch Design Week en de Salone del Mobile in Milaan.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Yakov Protazanov

Productiejaar

1924

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Aelita

Lengte

75 min.

Taal

no dialogue

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)

Why in Eye

Een van de eerste sciencefictionfilms, 35mm-kopie uit de collectie van Eye, live begeleid door gloednieuwe muziek van Helena Basilova en Salvador Breed. I.s.m. ADE.

Salvador Breed
Helena Basilova

In samenwerking met

logo Amsterdan Dance Event (ADE)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op