Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Donnie Darko (Richard Kelly, US 2001)

Donnie Darko

Richard Kelly / US, 2001 / 113 min.

Richard Kelly’s debuutfilm werd ontvangen als onnavolgbare hybride van tienerdrama, sf-vertelling en satire op het leven in de Amerikaanse suburb. We schrijven 1988: de gekwelde tiener Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) reist door parallelle universa en raakt in gesprek met het reuzenkonijn Frank. 

poster Donnie Darko (Richard Kelly, US 2001)

Donnie’s leven neemt een bizarre wending als hij op een nacht gewekt wordt door Frank, een man in konijnenpak die vertelt dat de wereld binnen precies 28 dagen, 6 uur, 42 minuten en 12 seconden zal vergaan. Surrealistische gebeurtenissen stapelen zich op, Donnie’s beeld van de werkelijkheid wordt aan diggels geslagen…

Een freak?

Is Donnie gek? Een freak? Welnee, zijn kolkende fantasie brengt hem op plekken die voor anderen onbereikbaar zijn. En van daaruit het helemaal niet zo’n gek idee om ‘de kloof in het ruimte-tijd-continuüm te dichten en zodoende iedereen te redden’, verklaarde Kelly ooit in een interview met Cinema.nl.

De regisseur ziet Donnie Darko, met al z’n verwarrende sf-uitstapjes, in de eerste plaats als het portret van een puber die zich houvast probeert verwerven in een verwarrende wereld.

Grote namen

Richard Kelly was pas 26 jaar en nog niet eens afgestudeerd aan de filmacademie toen hij zijn debuut maakte; toch wist hij voor zijn eerste lange speelfilm grote namen als Drew Barrymore en Patrick Swayze te casten.

Vertoning in het Badlands-programma, waarin opkomend filmtalent inspirerende debuutfilms kiest.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Richard Kelly

Productiejaar

2001

Productieland(en)

US

Originele titel

Donnie Darko

Lengte

113 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still Donnie Darko (Richard Kelly, US 2001)
still Donnie Darko (Richard Kelly, US 2001)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op