Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Faces (John Cassavetes, US 1968)

Faces

John Cassavetes / US, 1968 / 130 min.

Eerste film van Cassevetes met echtgenote Gena Rowlands in een hoofdrol, is een onverbloemd portret van de Amerikaanse middle class, een pijnlijk eerlijke studie van het uiteenvallen van een huwelijk en de spirituele leegte van de ‘American way of life’.

poster Faces (John Cassavetes, US 1968)
Cassavetes legt het desintegrerende huwelijk van twee doorsnee-Amerikanen van middelbare leeftijd uit de gegoede middenklasse, onder de loep. Richard Forst (John Marley) en Jeanie Rapp (Gena Rowlands) zijn al lang op elkaar uitgekeken, maar weten zich niet van elkaar los te rukken, met alle ontwrichtende gevolgen van dien.

Faces volgt hun vergeefse pogingen om de angst voor hun lege relatie te ontvluchten in de armen van anderen. Eén lange, van alcohol doordrenkte nacht beleven ze de passie die ze tijdens hun huwelijk al lang ontberen. Bij het ochtendgloren gaan ze weer naar huis. Moderne vervreemding en de strijd tussen de seksen worden compromisloos onderzocht: met brute eerlijkheid maar ook met mededogen.

Faces speelt in 1968, maar van de love, peace & happiness van de hippies is niets te bespeuren.

Onverbloemd portret

Cassavetes schreef zelf het Oscargenomineerde scenario. Ook hoofdrolspeler Seymour Cassel kreeg een Oscarnominatie. Marley won de prijs voor beste acteur van het filmfestival van Venetië. Het eindresultaat – een emotioneel rauwe, enerverende analyse van de strijd tussen de seksen – was een succes. Cassavetes’ no budget cinema verité-film geldt nog steeds als een van de meest onverbloemde portretten van de huwelijkse staat.

Cassavetes' film inspireerde Ivo van Hove tot het theaterstuk Koppen (zie de tentoonstelling All About Theatre About Film). Van Hove: "Ik heb Cassavetes in mijn jeugd leren kennen. De speelstijl is verrassend en de manier van filmen is onverwacht groezelig, realistisch. De thematiek van Cassavetes is intussen de mijne geworden: het draait steeds rond mensen die relaties achter de rug hebben, nieuwe avonturen aangaan en daarna weer samenkomen."

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Cassavetes

Productiejaar

1968

Productieland(en)

US

Originele titel

Faces

Lengte

130 min.

Taal

Engels

Drager

35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Faces (John Cassavetes, US 1968)
still Faces (John Cassavetes, US 1968)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op