Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Jonas Poher Rasmussen / DK, FR, SE, NO, US, 2021 / 89 min.

Filmmaker Jonas Poher Rasmussen sloot als tiener vriendschap met de uit Afghanistan gevluchte Amin en laat hem in Deense Oscarkandidaat Flee, in de vorm van een animatiefilm, zelf zijn verhaal vertellen. Dat Amin af en toe smokkelt met de waarheid geeft de film een intrigerende extra dimensie. Oscarnomaties voor Beste Documentaire, Best Animatiefilm en Beste Internationale Film.

poster Flee (Jonas Poher Rasmussen, DK 2021)

Voor wie de film gemist heeft of hem nog een keer wil zien: een eenmalige (gratis!) voorstelling van Flee omdat deze genomineerd is voor de Lux-prijs 2022.

Wanneer de mujahedin omstreeks 1990 Kaboel aanvallen zien we de inwoners in paniek op de vlucht slaan. Dat wil zeggen, in ruw getekende zwart-wit-animatie, die de chaos indringend verbeeldt. In andere scènes keert de kleur terug en oogt de animatie traditioneler. De stijl beweegt als het ware mee met het verhaal van Amin, de Afghaan die als kind zijn land ontvluchtte om uiteindelijk in Denemarken een nieuw thuis te vinden.

Amin is niet de echte naam van de man met wie filmmaker Jonas Poher Rasmussen al jaren bevriend is, net zoals zijn tekenfilmgezicht niet samenvalt met de echte 'Amin'. Die maskerade is er natuurlijk niet voor niets: als voormalige vluchteling én homoseksueel voelt 'Amin' zich nog steeds kwetsbaar. Het fascinerendste aspect van de film is misschien wel de moeite die het hem kost om de waarheid te scheiden van de leugens die hem destijds op zijn vlucht het leven redden.

De gratis voorstelling wordt aangeboden door het Europees Parlement Liaisonbureau. Het Europees Parlement reikt ieder jaar de LUX-Publieksprijs uit om het debat over waarden en sociale kwesties aan te moedigen. Films worden toegankelijk gemaakt voor een groter publiek in verschillende talen en culturen waarmee er wordt getracht bruggen te bouwen door heel Europa door licht te werpen op films die het hart van het Europese publieke debat raken. Bezoekers van de voorstellingen worden gevraagd hun stem uit te brengen. Door te stemmen maakt u kans op een ticket voor de uitreikingsceremonie van de LUX-publieksprijs op 8 juni 2022 in het Europees Parlement in Straatsburg. Stemmen kan tot 25 mei op: https://luxaward.eu/nl#voting

Details

This movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Jonas Poher Rasmussen

Productiejaar

2021

Productieland(en)

DK, FR, SE, NO, US

Originele titel

Flee

Lengte

89 min.

Taal

Danish, English, Dari, Russian, Swedish

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Flee (Jonas Poher Rasmussen, DK 2021)
still Flee (Jonas Poher Rasmussen, DK 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op