Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Network (Sidney Lumet, US 1976)

Network

Sidney Lumet / US, 1976 / 121 min.

Network, over een nieuwslezer in de greep van de kijkcijfers, voorspelde bijzonder scherp hoe nieuwsprogramma’s steeds verder zouden afglijden richting entertainment, populisme en spektakel. Sidney Lumets film inspireerde Ivo van Hove tot een gelijknamig theaterstuk. Zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster Network (Sidney Lumet, US 1976)
Nadat nieuwslezer Howard Beale hoort dat hij vanwege tegenvallende kijkcijfers wordt ontslagen, kondigt hij tijdens een uitzending aan dat hij van plan is om zichzelf live op tv van het leven te beroven.

Wanneer blijkt dat Beales labiele gedrag goed is voor de kijkcijfers, krijgt hij een eigen show als de "gestoorde profeet van de ether". Maar dan zakken de kijkcijfers weer in. De immorele zenderbazen verzinnen een meedogenloos plan om aan de top te blijven.

Beroemd is de scène waarin nieuwslezer Howard Beale live verkondigt dat hij het allemaal niet meer pikt en zijn kijkers oproept om hun woede de vrije loop te laten. Door het hele land roepen mensen de strijdkreet uit hun raam: "I’m as mad as hell, and I’m not going to take this anymore!"

Ivo van Hove: "Die scene is iconisch, veel mensen zullen zich erin herkennen. Hij slaagt erin het hele volk met zijn slogan mee te sleuren – daar schuilt gevaar in."

De thema’s – populisme, mediacratie, de woede van het volk – zijn sinds het uitkomen van de film in 1976 alleen maar urgenter geworden. Het toneelstuk van Van Hove werd door critici aan het tijdperk-Trump verbonden. Van Hove: "Wat in de film nog satire was, is in onze tijd tragedie geworden."

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul language

Regisseur

Sidney Lumet

Productiejaar

1976

Productieland(en)

US

Originele titel

Network

Lengte

121 min.

Taal

Engels

Drager

Blu-ray

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Network (Sidney Lumet, US 1976)
still Network (Sidney Lumet, US 1976)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op