Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Opening Night (John Cassavetes, US 1977)

Opening Night

John Cassavetes / US, 1977 / 142 min.

Een actrice met plankenkoorts en alcoholprobleem maakt zich zorgen over het ouder worden. Onafhankelijk gemaakte klassieker van Cassavetes, die zijn acteurs tot grote hoogte wist te laten stijgen. Cassavetes' film inspireerde Ivo van Hove tot een gelijknamig theaterstuk. Zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster Opening Night (John Cassavetes, US 1977)

Regisseur John Cassavetes toont het menselijk bestaan in al zijn rauwe, rommelige glorie. Ivo van Hove werkte drie van diens filmscripts om tot toneelstukken: Faces, Husbands en Opening Night. "De films van Cassavetes hebben iets anarchistisch. Ze gaan allemaal over mensen die uit de band springen en crises op een lichamelijke manier te lijf gaan."

Van Hove: "Ik heb Cassavetes in mijn jeugd leren kennen. De speelstijl is verrassend en de manier van filmen is onverwacht groezelig, realistisch. De thematiek van Cassavetes is intussen de mijne geworden: het draait steeds rond mensen die relaties achter de rug hebben, nieuwe avonturen aangaan en daarna weer samenkomen."

We volgen een theatergezelschap tijdens de hectische laatste dagen voor de première van een nieuw toneelstuk. De gevierde actrice Myrtle Gordon heeft zware twijfels over de rol die ze moet spelen, die van een vrouw die zich neerlegt bij het ouder worden. Ze mist hoop in het verhaal. Ze raakt in conflict met de vrouwelijke auteur van het toneelstuk en heeft problemen met haar tegenspeler, die tevens haar ex-man is.

Beklemmend

Dan komt een jonge fan om het leven tijdens een verkeersongeluk, vlak nadat ze Myrtle om een handtekening heeft gevraagd. Het laat Myrtle niet los: ze gaat alsmaar meer drinken en gedraagt zich onhandelbaar tijdens repetities en try-outs. Zonder haar valt de hele machine van het theatergezelschap stil. Kan de première doorgaan?

Cassavetes leverde een beklemmend psychologisch portret af van een actrice die moeite heeft om feit en fictie te scheiden. Opening Night is ook een ode aan de wereld van het toneel, waar Cassavetes intens van hield. De rol van Myrtle wordt vertolkt door zijn vrouw, actrice Gena Rowlands (Zilveren Beer op het filmfestival Berlijn). Zelf speelt hij de ex-man in de film. Ben Gazzara is te zien in de rol van aalgladde regisseur.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul languageThis movie contains scenes with alcohol and/or drug use

Regisseur

John Cassavetes

Productiejaar

1977

Productieland(en)

US

Originele titel

Opening Night

Lengte

142 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Opening Night (John Cassavetes, US 1977)
still Opening Night (John Cassavetes, US 1977)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op