Ossessione
Luchino Visconti / IT, 1943 / 139 min.
Tweede verfilming van het The Postman Always Rings Twice-thema over twee geliefden die zich van de echtgenoot ontdoen en van de regen in de drup raken. De alledaagse werkelijkheid wordt in alle gradaties van ontluistering blootgelegd. Deze film inspireerde Ivo van Hove tot het theaterstuk Ossesione. Zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.
Ivo van Hove: "Iedereen wil een hartstochtelijk leven leiden. Dit script laat zien dat dit bijna onmogelijk is, omdat passie is zoals de zee die geeft en neemt, een verslindende kracht. Dit idee van ergens voor vrezen en het tegelijkertijd begeren is, voor mij, het oerverhaal dat centraal staat in Obsession."
Met zijn debuutfilm Ossessione luidde Luchino Visconti het tijdperk van het neorealisme in. Hij baseerde het script op de misdaadroman The Postman Always Rings Twice van James M. Cain, dat hij kreeg van de Franse cineast Jean Renoir.
De film draait om een tragische driehoeksverhouding: wanneer de knappe zwerver Gino halthoudt bij een wegrestaurantje, wordt hij tot over zijn oren verliefd op Giovanna, de jonge vrouw van de oudere eigenaar Giuseppe. Er ontvlamt een gepassioneerde affaire, maar Gino verlangt naar vrijheid terwijl Giovanna haar zekerheid niet wil opgeven. De twee ruimen Giuseppe uit de weg, maar dat maakt de situatie alleen nog maar erger.
Extra kopie
Visconti maakte de film, die opvallend realistisch is voor z’n tijd, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De censuurcommissie hield hem scherp in de gaten. Toen Ossessione niet een simpel verhaal over liefde en misdaad bleek, maar ook een kritiek op politieke ontwikkelingen in Italië, nam het fascistische bewind de film in beslag om deze te vernietigen. Gelukkig had Visconti een extra kopie.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Luchino Visconti
Productiejaar
1943
Productieland(en)
IT
Originele titel
Ossessione
Lengte
139 min.
Taal
Italiaans
Ondertiteling
ENG
Drager
DCP
Onderdeel van
All About Theatre About Film
Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.
Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.
NLEN