Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Radiograph of a Family

Radiograph of a Family

Bekijk trailer

Firouzeh Khosrovani / IR, NO, 2020 / 82 min.

Haar moeder is religieus, haar vader kwam uit een liberaal gezin en droomde van een andere toekomst. Deze IDFA-winnaar volgt een verscheurd gezin tegen de achtergrond van de moderne geschiedenis van Iran.

poster Radiograph of a Family

“Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze intieme film die op het IDFA van 2020 de prijs voor beste lange documentaire won. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland Iran.

Het blijkt tekenend voor de kloof die altijd is blijven bestaan in dit huwelijk tussen de seculiere, progressieve Hossein en de traditionele, devote moslim Tayi. Zo is deze familiegeschiedenis tegelijk een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn.

In voice-over horen we, naast Khosrovani’s commentaar, voorgelezen brieven en herinnerde gesprekken tussen haar ouders. In beeld zien we intussen foto’s en videomateriaal uit het familiearchief.

Die intieme flarden worden afgewisseld met gestileerde shots van het ouderlijk huis van de maker van voor haar geboorte en tijdens haar kindertijd, waar zich in de wisselende inrichting telkens subtiel de nieuwe fases aftekenen – zowel in het huwelijksleven van haar ouders als in de Iraanse samenleving.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Firouzeh Khosrovani

Productiejaar

2020

Productieland(en)

IR, NO

Originele titel

Radiograph of a Family

Lengte

82 min.

Taal

Persian, French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Radiograph of a Family
still Radiograph of a Family

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op