Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still She's Gotta Have It (Spike Lee, US 1986)

She's Gotta Have It

Spike Lee / US, 1986 / 84 min.

Met zijn speelfilmdebuut over de seksueel vrijgevochten Nola Darling brak Spike Lee in een klap door in de internationale filmwereld. Slotfilm van het Badlands-programma. Na afloop van de film een borrel met optreden van DJ Vuur.  

poster She's Gotta Have It (Spike Lee, US 1986)

Nola Darling werkt en woont in Brooklyn en verdeelt haar vrije tijd tussen drie aanbidders en en een lesbische vriendin. Hoe lang zal ze deze versplinterde levensstijl volhouden? Hoe overtuigt ze Jamie, Greer en Mars ervan dat geen van de mannen het alleenrecht op haar hart heeft?

She’s Gotta Have It werd in twaalf dagen gedraaid - op 16mm - en geldt als schoolvoorbeeld van inventieve lowbudgetproductie. Eye vertoont de film op 35mm uit eigen archief.

Lee, zoon van de jazzmuzikant Bill Lee, schreef, regisseerde en speelde (als de op Nike-sneakers lopende koerier Mars), en leverde een sexy, grappige, bitter-romantische bespiegeling over de liefde af, herkenbaar voor iedereen ongeacht huidskleur.

Rekenschap afleggen

Met volgende films als Do the Right Thing (1989) en Malcolm X (1992) groeide Lee’s faam en werd de regisseur woordvoerder van de Afro-Amerikaanse culturele gemeenschap in de VS. Het witte establishment moest rekenschap afleggen over het slavernijverleden, vond Lee, en zijn films waren bedoeld om het zwarte zelfbewustzijn te vergroten.

Regelmatig trakteerde de filmmaker journalisten op provocerende monologen waarin de witte cultuurdragers en politici de maat werd genomen. Met de opkomst van Black Lives Matter lijkt Lee’s boodschap intussen alleen maar aan urgentie te hebben gewonnen.

Slotfilm van het Badlands-programma, waarin opkomend filmtalent inspirerende debuutfilms kiest. Na afloop van de film bent u uitgenodigd VOOR een borrel met optreden van DJ Vuur.

Testen voor Toegang

Deze avond is een Testen voor Toegang evenement. Alle bezoekers van deze avond dienen een coronatoegangsbewijs bij de hoofdingang laten zien. Wanneer deze niet beschikbaar is, kunnen bezoekers een sneltest afnemen bij een Testen voor Toegang locatie en hun negatieve uitslag als QR code in de CoronaCheck laten scannen bij de ingang. Zo houden we deze wrapparty veilig voor iedereen. Bekijk voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Spike Lee

Productiejaar

1986

Productieland(en)

US

Originele titel

She's Gotta Have It

Lengte

84 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still She's Gotta Have It (Spike Lee, US 1986)
still She's Gotta Have It (Spike Lee, US 1986)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op