Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Son mother eye filmmuseum 4

Son-Mother

Mahnaz Mohammadi / IR, CZ, 2020 / 102 min.

Welke moeder zou zo’n beslissing kunnen nemen? Hardwerkende weduwe Leila moet haar zoon wegsturen om zelf onderdak te vinden bij buschauffeur Kazem, nu ontslag dreigt. Son-Mother, de tweede speelfilm van de Iraanse Mahnaz Mohammadi, schildert een pijnlijk dilemma: kies je voor je kind of voor jezelf?

Poster son mother eye filmmuseum

Leila heeft een twaalfjarig zoontje en een tweejarig dochtertje en werkt in een fabriek. Als er ontslagen dreigen – Iran wordt hard getroffen door de economische sancties – lijkt buschauffeur Kazem, vader van een dochter van 12, uitkomst te brengen.

Kazem doet Leila een huwelijksaanzoek, op één voorwaarde: de jongen moet worden uitgeplaatst. Volgens een Iraanse religieuze traditie mag een jongen die geen bloedverwant is, niet met een meisje onder een dak samenwonen. Leila slaat Kazems aanbod af. Maar als haar dochtertje erg ziek wordt staat Leila voor de moeilijkste keuze van haar leven.

Over de regisseur

Mahnaz Mohammadi (1975) maakte meerdere films over de positie van de vrouw in Iran, waaronder de documentaire Women with no Shadows (2003) en het in Iran verboden The Soul's Children (2004). Haar stijl van filmen sluit aan op die van het Italiaans neorealisme: niets verhullend, sober en aangrijpend.

Mohammadi werd verscheidene keren opgepakt voor haar politieke stellingname; ze klaagt misstanden in het patriarchale Iran onvermoeibaar aan.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Mahnaz Mohammadi

Productiejaar

2020

Productieland(en)

IR, CZ

Originele titel

Son-Mother

Lengte

102 min.

Taal

Perzisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Son mother eye filmmuseum 1
Son mother eye filmmuseum 3

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op